Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Sötpotatis – härligt söt men faktiskt inte alls någon potatis.

Sötpotatis är trots namnet inte ens släkt med potatis, även om den har en många likheter. Tro det eller ej – men trots att sötpotatisen är en rotknöl så räknas den faktiskt som en ört!

Stärkelse och socker
Den innehåller lika mycket stärkelse som potatis, men hela 5% socker jämfört med potatis som endast innehåller 0.5%. Detta märks också på smaken som är betydligt sötare än potatis, och därför har sötpotatisen andra användningsområden och kan därför inte ses som en direkt ersättare till vår vanliga potatis.
Sötpotatisarna är avlånga och oregelbunda i formen, och i regel större än vanliga potatisar (en sötpotatis kan väga upp till 5kg). Skalet är rött eller ljusbrunt och köttet är ljust, gult till gulorange.

Rosta, baka och woka
Sötpotatis är god att steka eller ugnssteka, t.ex. klyftad och rostad i ugnen som tillbehör till vegorätter, i bowl eller till kött. Den är också god bakad i hallvor med olika baljväxter till. Den kan användas på ungefär samma sätt som potatis och rotfrukter – som potatismos eller i soppa där det passar med en söt smak. Pommes eller vegobiffar av sötpotatis är en favorit hos många.
Sött vill gärna dela tallrik med sälta och någon liten syra så sötpotatis smakar gott tillsammans med exempelvis citrus eller en sås baserad på någon typ av matyoghurt eller crème fraiche som bas.
En av mina egna favoriter är att göra en grönsaksröra med sötpotatis, curry, tomat och lök och äta den tillsammans med myntayoghurt i kikärtspannkakor eller i tortillabröd. Mums. Eller att rosta den och ha den i en bowl.
Den söta smaken gör den till en välkommen gäst i bakverk. Den kan till exempel blandas med eller ersätta morötterna i en morotskaka eller pumpan i en pumpapaj. 

Smakkompisar
Sötpotatis passar med exempelvis svarta bönor och kidneybönor, kryddstarka korvar, chili, ingefära, spenat, spiskummin, rosmarin, nötter och kyckling.
Den passar också bra med de salt, syrliga smakerna som finns i ostar av feta- och halloumityp samt oliver. Syra från t ex citron, lime och yoghurtsås passar också bra.

Förvara svalt och torrt men inte kallt
Sötpotatisen är från början en tropisk växt och är känslig för stark kyla. Om den förvaras i kylskåp runt 4 grader finns det risk att den blir hård inuti. Välj därför hellre ett svalt skafferi, sval eller den del av kylskåpet som är den minst kalla delen. Den ska förvaras torrt och inte utsättas för kondens. Optimal temperatur anses vara 10-14 grader.

Håll ögonen öppna efter svenskodlad sötpotatis
Sötpotatis är en av världens mest odlade grödor. Sötpotatis kräver varmt och fuktigt klimat och odlas överallt i tropikerna. Sötpotatis är betydligt vanligare både i Asien och Amerika än här i Sverige. Men det blir allt vanligare att hitta svenskodlad sötpotatis så håll ögonen öppna! Vilken skatt och glädje det är när man hittar den svenskodlad.

Även om sötpotatis är en värmekrävande växt finns möjlighet att odla sötpotats på friland i södra delarna av Sverige med gott resultat, om odlingstekniken anpassas och man odlar sorter med kort kulturtid. Hela växten är ätbar och det finns speciellt framtagna sorter för bladproduktion, en premiumprodukt i många asiatiska länder. Likaså finns det en uppsjö av olika färger och smaker på rötterna att utforska och en det finns en mängd användningsområden för sötpotatis.

Efter skörd ska sötpotatisarna in i värmebehandling inom 1-2 timmar. Värmebehandlingen gör  att små skavanker som uppstår vid skörden kan läka och för att skalet ska bli tjockare. Stärkelse omvandlas också till olika sockerarter. Värmebehandlingen gör därför att sötpotatisen kan bli lagringsbar i drygt ett år.

Sötpotatiscurry

 

Sammanställt av Cecilia Sassa Corin, matkonsult Hushållnngssällskapet Västra

Källor: Svensk sötpotatis - Odlingsmanual för inhemsk produktion. HIR Skåne, SLU m fl

Diverse sidor och skrifter