Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Förvaring av mat

Det är viktigt att maten förvaras på rätt sätt för att den skall smaka bra, vara fräsch och inte bli dålig för snabbt. Dessutom är det viktigt för att vi som äter inte ska bli dåliga av maten!

Inhandlas maten en varm dag och man sedan ska transportera den långt är det viktigt att på något sätt hålla kall mat kall. Använd gärna kylväska, kylklampar eller liknande för att hålla t ex mjölk- och mejeriprodukter, kött och fisk kallt.

Kontrollera att kylen håller max +8° C (gärna +4-6 ° C) och frysen minst -18°C. Det finns enkla billiga termometrar att köpa i de flesta livsmedelsaffärer och som placeras i kyl och frys. Det är en bra investering.

Grönsakerna håller bättre om de förvaras lite svalare t ex i nedre delen av kylen (svalen). Men frukt behöver inte ligga kylen. Glöm inte att skölja all frukt och grönsaker före servering eller tillagning.

Under lägervistelsen gör man ofta många utflykter. Glöm inte att maten även då måste förvaras på rätt sätt. Använd kylväskor!

Ibland kan det hända att det bildas mögel på bröd eller på ost. Mögligt bröd slängs direkt. Om det har bildats mögel på en ost som snart är slut skall den slängas. Har det bildats, mot förmodan, mögel på en relativt ny ost kan man skära bort möglet och en liten bit extra runt mögelangreppet på osten. Diska sedan kniven och byt plastomslag på osten.

Hållbarhet

När är mat gammal? Det enklaste svaret är när bäst före datum har passerat men det stämmer inte alltid. Vi skall nu reda ut de olika begreppen.

Vad betyder bäst före-dag?
De som har producerat varan garanterar kunden att så länge datumet inte har passerats smakar livsmedlet som det ska göra, om det har förvarats vid rätt temperatur. Det betyder också att om det har förvarats vid rätt temperatur kan varan hålla bra kvalitet några extra dagar. Det innebär att om mjölkens datum har passerat bäst- före-dag med en dag betyder detta inte att mjölken behöver vara dålig. Smaka och lukta innan du slänger, du märker direkt om den är gammal. Idag slängs oerhört mycket mat i onödan eftersom som vi inte litar på våra sinnen. Detta blir dyrt i längden, både för miljön och för plånboken.

Vad betyder sista förbrukningsdag?

Sista förbrukningsdag betyder att det är den sista dagen ett livsmedel beräknas kunna ätas eller drickas utan fara för att det är dåligt eller skadligt. Med sista förbrukningsdag märks produkter som bedöms speciellt känsliga ur ett mikrobiologiskt perspektiv, till exempel köttfärs, rå fågel, rå fisk, rå korv.