Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Rob Waterhouse

 

Slånbär - vårt nya superbär

Slånbär är en näringsbomb i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Under hösten kan du plocka superbäret och snabbt göra nyttig saft.

Slånbär växer på buskar som växer i täta snår och har många vassa taggar. Därför kan bärplockandet bli smärtsamt om du inte har heltäckande kläder på dig. På hösten får buskarna blåsvarta bär, som påminner om blåbär i färgen men är betydligt större.

Slånbären innehåller garvsyra som ger en kärv och bitter smak, men när temperaturen går ner under noll omvandlas garvsyran och den bittra smaken försvinner. Därför är slånbären optimala att plocka när de har frusit. Det går även att plocka slånbären och sedan ta bort garvsyran genom att lägga bären i frysen i en eller två dagar.

I en forskningsstudie från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, har slånbär visat sig att tillsammans med nypon och aronia vara de bär som innehåller absolut mest antioxidanter och dessutom bra vitaminer, spårämnen och mineraler.

I SLU:s forskningsrapport benämns dessa tre för superbär. Slånbär sägs till exempel innehålla 40 gånger högre halter antioxidanter än vindruva och då säljs samtidigt vindruvsjuice med antioxidativ effekt. Saften, som är utsökt god och har en läcker mörkröd färg, finns att köpa från lokala safttillverkare och i en del hälsokostbutiker men är även väldigt enkel att göra själv.