Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rättikan - kryddig och god

Rättikan är en släkting till rädisan vilket tydligt märks på både smak och konsistens. Den karaktäristiskt friska smaken kommer från senapsoljor, och den kan vara olika stark beroende på storlek och hur den har odlats.

Rättikan är en av våra äldsta kulturväxter och som har sitt ursprung i främre orienten. Redan under 2000-talet f Kr odlades den i Egypten. Rättika har även odlats länge i Kina och Japan. I Norden nämns rättikan i läkeböcker under senare delen av 1400-talet. Från 1500-talets mitt finns uppgifter om att rättikan användes som mat. Det har efter hand utvecklats en europeisk, en kinesisk och en japansk typ av rättika.

Vit rättika är vanligast, men det finns även svarta och gröna sorter. De vita rättikorna behöver bara sköljas, medan de svarta och gröna bör skalas. Köttet är alltid vitt. Det är inte ovanligt att den är upp till 50 cm lång, men det finns även mindre sorter, t.ex. den som kallas istapp och endast är ca 10cm.

Rättikan är god att använda rå i sallader, som tillbehör eller smörgåspålägg, men passar även bra i wook-rätter och kokt i grytor. Man gör även inläggningar av rättika tillsammans med salt och andra kryddor.

Rättikan är särskilt populär i Kina och Japan, och i Japan, där man lägger stor vikt vid hur maten ser ut, gör man vackra dekorationer av rättika och serverar som tillbehör till t.ex. sushirätter.