Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Baka bröd i en hast

Bakpulverbröd är bröd som bakas med bakpulver i stället för med jäst. Både matbröd och kaffebröd bakas på bakpulver. Bröden kallas ibland för hastbröd eftersom degen inte behöver jäsa.

Bakpulverbröd blir lätt och luftigt med ”kort” konsistens, men måste ätas purfärskt för att inte bli torrt och tråkigt.

Mjuka kakor (t.ex. sockerkaka, rulltårta och muffins), kex och småkakor bakas i stort sett alltid med bakpulver. Skorpor kan bakas omväxlande med jäst eller bakpulver (finskorpor).

Scones är klassiskt bröd bakat med bakpulver. Scones-deg kan man också använda för att göra ”pinn-bröd”. Då rullar man längder av degen och lindar runt en pinne (man kan också ”klämma” på degen på pinnen) och sedan håller över grillen el elden. I bakpulverbröd är proportionerna ganska viktiga, men alla har kanske inte
lust att hålla på med teskedsmått vid elden. Blanda då ihop ingredienserna till degen och förvara i en plastpåse tills det är dags att ”grädda”!

Även flera grova bröd bakas med bakpulver. Ibland kan det vara praktiskt när tiden är kort och man ändå vill ha nybakt bröd. När man bakar grovt bröd med bakpulver är det bra om man använder någon syrlig degvätska som till exempel yoghurt eller filmjölk.