Brödbullar
50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
1/2 msk salt
2 msk socker, honung eller sirap
1/2 dl flytande matfett
1 dl grahamsmjöl eller vetegroddar
1 dl grovt rågmjöl
1 liter vetemjöl
Dekoration
1 ägg eller filmjölk att pensla bullarna med
vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Blanda i salt, socker, matfett, grahams- och rågmjöl.
Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig, Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk ca 30 min.
Arbeta degen på bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar. Rulla ut varje del till en längd som du delar till 12 bitar. Lägg bitarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 min.