Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Rafael Rigues

Aubergine - en lilafärgad skönhet

Aubergine, eller äggplantan som den också kallas (Solanum melongena) är en vanlig grönsak i många matkulturer. Det finns både stora och riktigt små sorter. Auberginen är släkt med potatis och tomat och används i medelhavsländerna. Det är en otroligt vacker grönsak med sin purpurfärg och blanka skinn men sorgligt förbisedd i köket. Kan inte ätas rå men smaken utvecklas betydligt vid tillagning och då blir det vita köttet fylligt och mjukt.

Den mörkvioletta ovala auberginen är mest känd, men det finns även runda, ljuslila, vita och gula auberginer. Namnet äggplanta kommer från att de tidiga sorterna var ljusa och äggformade.

En mogen aubergine ger efter något om man trycker lätt på dem. Känns den hård, låt den ligga och mogna i rumstemperatur innan användning. Auberginer kan förvaras både i kylen (men inte för kallt) och vid rumstemperatur – hållbarheten är dock längst vid ca 8-10 grader och med hög fuktighet. Försök att undgå stötar och kontakt med frukt och grönt som producerar etylen t.ex. äpplen och tomater. Undvik dock helst kylskåpet, då de lätt får köldskador i form av bruna fläckar i temperaturer under +7°. Råa auberginer bör ej frysas, men är den tillagad går det ganska bra. Om man lägger auberginer i saltlake i en timme före tillagning suger de sedan upp mindre fett och får en fin sälta på köpet.

Aubergine är god i ugnsrätter och grytor som de klassiska rätterna moussaka och ratatouille. De ingår också i Baba Ganoush (aubergindip) och den är god att grilla i skiver eller kuber.

Aubergine ska tillagas så den bli mjuk och krämig.
Skär gärna aubergine i skivor eller kuber innan tillaganing och strö på salt. Låt dra i ca 10 min vilket drar ur en del av vätskan. Torka och pensla med olja och stek skivorna möra i svag värme. Marinera dem i t.ex. olja, citronsaft, kryddörter och vitlök och du har ett härligt tapastillbehör – ljummet eller kallt. Du kan också baka auberginer i ugnen. Dela på längden och skrapa ur köttet. Blanda med olja, kryddörter och citronsaft – härligt tillbehör till kyckling eller kallt kött. Ska man verkligen göra till sig så skall man gröpa ur och fylla den med olika härliga röror och gratinera i ugnen. Grillade skivor av aubergine är jättegod i sallader och som tillbehör till annat grillat!

Relaterade länkar:

Baba Ganoush , Auberginpanna med delikatesslinser och tomat , Rostad aubergin med kryddiga kikärter , Grilla mera grönsakerGrillad aubergine med tahini och citron , Moussaka , Ratatouille