Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Ayse Kongur

 

Inget går upp mot hembakt bröd!

Doften av nybakat bröd som fyller köket... nygräddat bröd som svalnar på galler... en stor korg fylld med doftande bröd... Det finns inte så mycket som går upp mot nygräddat bröd bakat med omsorg och av bra råvaror.

Brödkulturen blomstrar i Sverige, brödintresset är stort och vi är många som älskar att baka vårt eget bröd!
Att baka sitt eget bröd kan fungera som en härlig terapi i en stressig värld. Knådning, jäsning och gräddning är alla moment som kräver lite närvaro och får oss att tänka på annat och kanske rent av koppla av!

Har man ambitioner i den högre skolan bakar man med surdeg. Här sätter man en grund dagen innan och bakar ut den till bröd följande dag. Vitsen med surdeg är att man får ett saftigare och hållbarare bröd. Och godare, anser många.

En bra köksmaskin eller matberedare som klarar att arbeta tyngre degar är till stor hjälp för den som vill baka sitt matbröd mer regelmässigt. För hand ger man lätt upp för tidigt vilket leder till kompakta bröd. Välj helst en maskin som står stadigt och som kan lämnas i arbetande läge utan att man måste hålla den på plats.

Relaterade artiklar:
> Annas bröd
> Brödbullar
> Baka - en passion!