Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Källa: Svensk Fågel |
Kalkonkött - ett kött i tiden!
Att tillaga kalkonkött är ganska nytt för oss i Sverige. I äldre kokböcker verkar det det så krångligt, stort och svårt med kalkon. Men så är det inte alls! Förr kunde man nästan bara köpa hel kalkon men numera kan man köpa olika både stora och mindre styckningsdetaljer.
Kalkon är en stor fågel. Jämfört med kyckling som brukar väga runt 1 kg, så är det inte ovanligt med kalkoner runt 14 kg. Från så stora fåglar hittar vi oftast endast styckningsdetaljer, såsom filé, lår och bröst, antingen färska eller i frysdisken. De hela kalkoner som brukar finnas i frysdiskarna kallas minikalkon och brukar väga runt 4 kg. En sådan är lagom att helsteka till ca 8-10 personer som huvudrätt.
Det finns bröst, lår, schnitzel, färs och andra delar från kalkon och som är förarbetade på olika sätt. Det finns en myt om att kalkonkött är torrt och tråkigt. Detta är fel och beror på att man i många äldre kokböcker kan läsa att kalkonkött ska upphettas till 85 grader. Glöm det! Kalkonbröst skall stekas till 65 graders innertemperatur som stiger till 68 grader av eftervärmen i köttet. Då är bröstet perfekt stekt, saftigt och gott.
Kalkonkött ska tillagas med den varsamhet ett mört och fettsnålt kött kräver. Ju mer vi stiftar bekantskap med kalkonköttet så lär vi oss nog att äta mer av detta näringsmässigt förstklassiga kött.
Relaterade länkar
> Drättinge kalkonschnitzel
> Potatispure med halstrad kalkonstek
> Kalkon - ett bra alternativ till gås