Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Citron- och rosmarinkyckling i lergryta

4-5 portioner

10 Amadinepotatisar
8 gulbetor
8 små morötter, ca 350 g
2 rödlökar
1 gårdskyckling, ca 1,4 kg
1 citron
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 kvistar rosmarin eller 1 msk torkad

Till pensling:
2 msk smält smör
1/2 tsk kinesisk soja
1/2 dl koncentrerad äppeljuice
1 dl vatten

Sås:
3 dl sky
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
salt, peppar

Ugn: 225°

Gör så här:
1. Lägg lergrytan i vatten, ca 20 minuter. Ta upp grytan och torka av den. Skala potatis, gulbetor och morötter. Skala och klyfta lökarna. Lägg potatis, rotfrukter och lök i botten och runt kanterna i grytan.

2. Torka av kycklingen och vinkla vingarna under kycklingen. Dela citronen och gnid kycklingen med den ena citronhalvan. Lägg den andra inuti kycklingen. Salta och krydda med svartpeppar och repad rosmarin.

3. Pensla kycklingen med smält smör blandat med soja. Lägg kycklingen med bröstet uppåt i lergrytan.

4. Blanda äppeljuice och vatten och häll vid sidan om kycklingen. Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på 225°. Stek kycklingen ca 70-80 minuter, gärna utan lock de sista 10 minuterna. Kontrollera att kycklingen är klar, utan färgad köttsaft. Sila från skyn och använd till sås.

5. Vispa samman sky, grädde och vetemjöl i en kastrull och låt såsen koka, ca 3-5 minuter. Smaka av såsen. Servera kycklingen med sås, potatis, lök och rotfrukter från grytan och gärna en råkostsallad.