Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Peter Galbraith

Viktigt ge barn bra matvanor från början

Det är när barnen är små som föräldrarna har störst chans att lägga grunden för bra vanor. Livsmedelsverkets råd om bra mat för barn  lyfter därför fram vad som är just bra mat för barn i olika åldrar. 

Det kan vara förvirrande med alla olika budskap om vad som är bra matvanor. Livsmedelsverkets råd gundas på den samlade forskningen och de Nordiska Näringsrekommendationerna. 

I stort sett gäller samma råd för barn som för vuxna – att äta varierat, det vill säga många olika typer av livsmedel, att äta frukt och grönsaker, fisk, mer fleromättat fett och mindre socker. Trots att alla vet att socker inte är bra dricker fyraåringar för mycket läsk och andra sötade drycker. Bra mat för barn inte behöver vara svårt, och att den mesta maten går bra att servera även till barn.

Det verkar som att föräldrar ibland oroar sig mer för till exempel tillsatser och bekämpningsmedelsrester än för hur barnen äter. Samtidigt kommer ca fjärdedel av småbarnens kalorier från godis, glass, läsk och snacks och är en betydligt större hälsofara.

Många barn behöver äta mer grönsaker. I genomsnitt äter barn ungefär hälften så mycket frukt och grönt som Livsmedelsverket rekommenderar. För en vuxen inte är van att äta grönsaker kan det vara svårt att få sitt barn att äta frukt och grönt. Men då kan det vara bra att smaka och öva på att äta frukt och grönt även som vuxen, samtidigt som barnet ska lära sig. Övning ger färdighet.

Mer råd om spädbarnets och barnens mat; hemma, i förskolan och skolan finns på Livsmedelsverkets hemsida.
 

Relaterade länkar:
> Att lära sig tycka om många olika rätter