Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Det gröna julbordet. Saltbakade rödbetor, goda olivbaguetter, pestoslungade ugnsrostade grönsaker, julsallad med fikon och ost, bönsallad med saffran och brysselkål och en ljummen svamppaj med grönkål.

Det gröna julbordet

Ät mer grönt i form av grönsaker, rotfrukter och frukt under julen. Det blir en bättre balanserad måltid ur näringssynpunkt. Kroppen, framför allt magen, mår bättre. Gröna rätter är gott att äta tillsammans med det övriga på julbordet och passar utmärkt för dem som föredrar en vegetarisk måltid. 


BÖNSALLAD (klicka på namnet för fullständigt recept)
6 portioner

1 burk stora vita bönor, 410 g
1 burk kidneybönor, 410 g
250 g brysselkål
1 rödlök
1 buffésallat

Dressing
1/2 g saffran, 1 kuvert
1 msk vit balsamicovinäger eller äppelcidervinäger
3 msk rapsolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk färsk repad timjan eller 1 krm torkad

 


OLIVBAGUETTER (klicka på namnet för fullständigt recept)
3 baguetter

1 dl havrekli
5 1/2 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
1 msk brödsirap
1 tsk salt
25 g jäst, 1/2 paket
2 1/2 dl vatten, 37°
1/2 dl urkärnade svarta oliver

 

 


SALTBAKADE RÖDBETOR (klicka på namnet för fullständigt recept)
4 portioner

12 små färska rödbetor
ca 1 kg grovt medelhavssalt

Till servering
smör

 

 


JULSALLAD MED OST OCH FIKON (klicka på namnet för fullständigt recept)
4 portioner

1 huvud grönsallat
1/2 huvud rosésallat
25 g rucolasallat
50 g solrosskott
2 stjälkar selleri
4 färska fikon
50 g gröna kärnfria vindruvor
150 g lagrad Grevé ost

Honungsdressing
1 msk flytande honung
1 msk pressad saft av lime
2 msk solrosolja
1 krm salt
1/2 krm mald svartpeppar

 

 


PESTOSLUNGADE UGNSBAKADE GRÖNSAKER (klicka på namnet för fullständigt recept)
4 portioner

50 g champinjoner
2 morötter
1 palsternacka
1 gul squash
1 orange paprika
6 vitlöksklyftor
1 fänkål
150 g cocktailtomater
2 msk olivolja
25 g rucolasallat
1 huvud buffésallat eller grönsallat

Pesto
1/2 dl solroskärnor eller skållad sötmandel
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl solrosolja
2 krm salt
1 krm mald svartpeppar  

 


SVAMPPAJ MED GRÖNKÅL (klicka på namnet för fullständigt recept)
8 bitar

Pajdeg
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1/2 dl solroskärnor eller valnötskärnor
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
150 g färska champinjoner
1 purjolök
1 msk smör
100 g grönkål
100 g Kvibille gräddädelost

Äggstanning
4 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm mald vitpeppar

 


 

 

 

 

Av: Christina Asplund
Foto: Thomas Carlén