Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Det gröna julbordet. Saltbakade rödbetor, goda olivbaguetter, pestoslungade ugnsrostade grönsaker, julsallad med fikon och ost, bönsallad med saffran och brysselkål och en ljummen svamppaj med grönkål. |
Det gröna julbordet
Ät mer grönt i form av grönsaker, rotfrukter och frukt under julen. Det blir en bättre balanserad måltid ur näringssynpunkt. Kroppen, framför allt magen, mår bättre. Gröna rätter är gott att äta tillsammans med det övriga på julbordet och passar utmärkt för dem som föredrar en vegetarisk måltid.
BÖNSALLAD (klicka på namnet för fullständigt recept)
6 portioner
1 burk stora vita bönor, 410 g
1 burk kidneybönor, 410 g
250 g brysselkål
1 rödlök
1 buffésallat
Dressing
1/2 g saffran, 1 kuvert
1 msk vit balsamicovinäger eller äppelcidervinäger
3 msk rapsolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk färsk repad timjan eller 1 krm torkad
OLIVBAGUETTER (klicka på namnet för fullständigt recept)
3 baguetter
1 dl havrekli
5 1/2 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
1 msk brödsirap
1 tsk salt
25 g jäst, 1/2 paket
2 1/2 dl vatten, 37°
1/2 dl urkärnade svarta oliver
SALTBAKADE RÖDBETOR (klicka på namnet för fullständigt recept)
4 portioner
12 små färska rödbetor
ca 1 kg grovt medelhavssalt
Till servering
smör
JULSALLAD MED OST OCH FIKON (klicka på namnet för fullständigt recept)
4 portioner
1 huvud grönsallat
1/2 huvud rosésallat
25 g rucolasallat
50 g solrosskott
2 stjälkar selleri
4 färska fikon
50 g gröna kärnfria vindruvor
150 g lagrad Grevé ost
Honungsdressing
1 msk flytande honung
1 msk pressad saft av lime
2 msk solrosolja
1 krm salt
1/2 krm mald svartpeppar
PESTOSLUNGADE UGNSBAKADE GRÖNSAKER (klicka på namnet för fullständigt recept)
4 portioner
50 g champinjoner
2 morötter
1 palsternacka
1 gul squash
1 orange paprika
6 vitlöksklyftor
1 fänkål
150 g cocktailtomater
2 msk olivolja
25 g rucolasallat
1 huvud buffésallat eller grönsallat
Pesto
1/2 dl solroskärnor eller skållad sötmandel
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl solrosolja
2 krm salt
1 krm mald svartpeppar
SVAMPPAJ MED GRÖNKÅL (klicka på namnet för fullständigt recept)
8 bitar
Pajdeg
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1/2 dl solroskärnor eller valnötskärnor
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
150 g färska champinjoner
1 purjolök
1 msk smör
100 g grönkål
100 g Kvibille gräddädelost
Äggstanning
4 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm mald vitpeppar
Av: Christina Asplund
Foto: Thomas Carlén