Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Paprikan – en färgpalett

Paprika är gott, fräscht, nyttigt och färgglatt! Oftast använder vi förmodligen paprikan färsk i olika sallader. Men den är även god i soppor och eller i olika salsor tillsammans med andra grönsaker som tomat, gurka, avokado eller frukt. Paprikan är också god att grilla eller fylla med något gott och gratinera i ugnen. Paprikan är en vanlig ingrediens i cajun och kreolsk matlagning.

Användningsområdena är otroligt många. Paprika tillhör samma växtfamilj som tomat, potatis och aubergine. I gruppen finns storväxta varianter i olika färger och med starkare och svagare smak. Paprikan börjar alltid som grön och när den senare mognar skiftar den färg till gul, orange eller röd. Smaken kännetecknas av att genomgående vara betydligt mildare än hos andra frukter från spanskpepparsläktet.
Frukterna är ihåliga och i håligheten sitter platta gula frön. Fröna, som ofta rensas bort, har starkare smak än frukten i övrigt. Den omogna frukten, den gröna, har starkast smak. De gula, orange, röda och violetta paprikorna har en mildare, sötare smak. Ämnet capsaicin ger upphov till den karaktäristiska paprikasmaken. Samma ämne finns även i andra Capsicum-arter, till exempel cayennepeppar och chilipeppar.

Paprika är mycket rik på C-vitamin. Den röda sorten är dessutom speciellt rik på karoten.

Den spetsiga paprikan är länge, smalare och mer oregelbunden i formen än den paprika vi är mest vana vid. Spetsig paprika kan vara vit, gul, grön eller röd. Genomgående har den spetsiga paprikan lite mildare och sötare smak än traditionell paprika.

Paprikan kommer ursprungligen från Mellan- och Sydamerika, varifrån upptäcktsresande förde den med sig till Europa. Paprika odlas nu utomhus i nästan alla tropiska och subtropiska områden. Dessutom odlas den i växthus i tempererade områden.

Relaterade länkar:
> Quorngryta med svamp och paprika
> Äppleratatouille