Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Gröt är omtyckt och variationsrikt och i de flesta fall dessutom hälsosamt, särskilt om gröten är baserad på fullkorn och serveras med frukt, bär och nötter. Spannmål är bland det klimatsmartaste du kan äta och dessutom billigt. Gröt passar till frukost, mellanmål och kvällsmat.
Prova att koka en gröt som du inte ätit förr eller utgå från ett recept och prova dig fram till nya smakkombinationer. Har du t ex provat att koka gröt att grahamsgryn, korngryn, steelcut oats, hel bovete eller rågflingor? Har du rivit ner morötter, äpplen eller päron i gröten? Eller har du vågat dig på att steka överbliven havregrynsgröt, långsamt och länge så den blir alldeles genomknaprig?
Gröt kan vara snabbmat
Gröt går ofta snabbt att koka eller värma. Vissa sorter ( t ex bovete-, korngryn och risgrynsgröt) går utmärkt att göra stora koka av och förvara i kylskåp några dagar, för att sedan värma i mikro eller gryta. En portion av vissa grötar fungerar bra att koka i mikrovågsugnen. Men precis som på spisen kan det kräva sin passning för att fungera och inte koka över eller klumpa sig. Använd gära en tallrik med höga kanter så minskar risken för överkokning. Öppna mikrovågsugnen ofta tills du lärt dig att laga den gröt du vill laga i just din mikrovågsugn. Du behöver ofta kombinera olika effekter på ugnen, hög effekt tills den kokar upp och låg effekt tills den kokat färdigt.
Tillbehör
För extra god gröt så kan man blanda i torkad frukt som russin, fikon eller aprikoser. Nötter, mandel och frön kan kokas i gröten eller strö rostade nötter över den färdiga gröten. Linfrö kan tillsättas och havrekli eller vetekli för att öka fiberhalten ytterligare.Servera gröten med bär, frukt eller sylt och kanske någon typ av mjölk eller mjölkdryck. Bär och frukt från frysen tinar snabbt i den varma gröten. Du kan också smaksätta gröten med t ex kanel, kardemumma, kakao, saffran, citrusskal eller ingefära.
Fullkorn och fibrer
Välj gärna att koka gröt av fullkornsprdukter så får du i dig många hälsosamma mineraler, vitaminer ochh fibrer. Havre innehåller betaglukaner som hjälper till att hålla kolesterolet på en hälsosam nivå. Särskilt rik på betaglukaner är havrekli så ger en mjuk, mustig och lättäten gröt. Vetekli är helt annorlunda smakmässigt och påverkar främst tarmens arbete (dvs minskar risken för förstoppning om fiberna äts tillsammans med vätska och g lite fett). Även korn och råg har många positiva hälsoegenskaper så variera gärna mellan olika grötar. Bovete är en glutenfri ört som kan användas till gröt. Den finns både som flingor och gryn.
Receptinspiration och trix
På de flesta förpackningarna finns recept på gröt, om inte så hittar du vanligtvis recept på internet eller i kokböcker. Personligen kokar jag gärna gröt lite längre än vad som står i recepten. Jag gör dem också lösare, för jag har aldrig gillat att ha mjölk till. Vissa grötar kan förberedas kvällen innan, genom att grynen blandas med vätska och ev torkad frukt som får stå och svälla (ev i kylskåpet) tills det är dags att koka.
Den som gillar len och snäll gröt kan mixa havregryn och sedan koka gröt på vanligt sätt. Det är en variant som uppskattas av många det vittnar många trådar på nätet om.
Proteinrikare och mer mättande gröt
Spannmål i sig är ofta ganska proteinrikt vilket ofta glöms bort. 1 dl havregryn innehåller t ex 5 g protein.
Istället för mjölk till gröten kan du vanligen koka gröten helt eller delvis på mjölk så får du en lenare och mer mättande gröt. Den som vill ha en extra proteinrik måltid kan prova att knäcka ner ett rått ägg i gröten i slutet av kokningen. Det ger en lite annorlunda smak och konsistens men det är snabbt och enkelt för den som vill ha i sig något snabbt och lättlagat, t ex innan eller efter ett träning. Nötter, mandel och frön (eller "smör" av dessa) är också rikt på både protein, mineraler och hälsosamma fettsyror.
Overnight oats och okokta grötar
Okokt gröt, så kallad Davosgröt eller Overnight oats är en variant av gröt där ingredienserna blandas klla och står i kylen och sväller några timmar, t ex över natten. Det kan passa att äta när som helst men är extra bra och praktiskt om frukosten eller mellanmålet ska tas med. Den typen av gröt kan varieras med många olika smaksättningar, gryner, nötter och frön. Eller utgå från musli och blanda med någon frukt och mjölkvariant.
Rester av gröt
Blir det rester av gröt kvar kan de användas vid brödbak och ger ofta ett saftigt bröd. Kall havregryndsgöt och rågflingegröt kan skäras i tunna skivor för att sedan långsamt stekas krispiga. Låter kanske inte som en höjdare men det kan bli otroligt gott om det görs på rätt sätt. Kall gröt av grahamsgryn, krossad eller hel bovete, mannagryn eller risgryn kan bli grunden till olika varianter av frutti, dvs att blanda den kalla gröten med t ex matyoghurt eller kvarg och vanilj eller citronskal och äta med bär.
Recept på olika grötar:
Davosgröt/overnight oats , Havrekligröt , Gröt av steel cut oats (klippta havrekärnor),
Korngrynsgröt, Knaperstekt havregrynsgröt , Rågflingegröt , Bovetegröt , Risgrynsgröt