Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Persiljerot = Rotpersilja

Persiljerot eller Rotpersilja, som den också kan kallas, är nära släkt med persilja och hör ursprungligen hemma i medelhavsområdet, där den fortfarande växer vild och har gjort så sedan medeltiden.

Persiljerot är roten på rotpersilja, en variant av den vanliga bladpersiljan. Även rotpersiljans blad går dock utmärkt att använda precis som bladpersilja. Dessa har liksom bladen på den slätbladiga persiljan en något kraftigare smak än den krusiga.
Persiljeroten påminner till utseendet om palsternacka, men där palsternackan är rundad högst upp vid blasten är persiljeroten tvärt avhuggen. Rotpersiljans rot har liknade form som moroten, men är vit. Palsternackan har även djupare fåror och är lite grövre uppbyggd. Persiljerotens smak påminner om palsternacka och selleri. Används främst tillagad, antingen i soppor, grytor eller kokt för sig själv. Den är jättegod att rosta i ugnen tillsammans med potatis och andra rotfrukter.


Artikelns sökord
Persiljerot, rotpersilja