Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Halloumi från Cypern. Eldost från Sverige.

Halloumi är en vit ost som traditionellt tillverkas i Cypern och har en lite gummiaktig konsistens och en behagligt salt smak. Den är ett skyddat varumärke och liknande ostar som tillverkas på andra platser och som inte innehåller get- eller fårmjölk har andra namn.

Halloumiliknande ostar kan serveras på många olika sätt, naturell i sallader, som tillbehör eller snacks t.ex. med lite god olja eller vinägrett ringlad ovanpå, men framförallt kommer smaken till sin rätt när den tillagas på olika sätt. Osten har blivit mycket populär i Sverige och serveras ofta som alternativ till kött.

Svensk eldost - nyord 2019
Svensk Eldost, precis som svenskt kött och annan svensk ost, är ett närproducerat alternativ där djuren föds upp enligt svenska djurskyddslagar. Den svenska varianten fick ett uppsving och ökad efterfrågan under 2019 och blev därför ett av våra nyord 2019. Miljörörelsen och massmedia i Sverige lyfte problemet med hög antibiotikaanvändning i djurproudktionen på bl a Cypern under 2019 

Populärt alternativ på grill och i stekpanna
Till skillnad från många andra ostar behåller den dessa ostar sin fasta konsistens väl även när den tillagas, och är därför populär att grilla eller steka i skivor tills den får en gyllenbrun yta. Osten får en god och krispig yta och ett varmt, mjukt inre som passar perfekt till alla sorters maträtter. Till sallad, kyckling och kött, eller några skivor grillad halloumi på smörgåsen, piffar upp och ger maten en extra dimension.

I sitt hemland Cypern är den populär till alla dygnets måltider, inklusive frukost, serverad t.ex. tillsammans med en skiva vattenmelon. Osten tillverkas av får-, get- eller komjölk, eller blandningar av dessa. Ostmassan doppas i varm vassle som knådas ihop med lite mynta, rullas ut till deg som skärs i bitar och därefter läggs i saltlag.

Tips:
Stek eller grilla några skivor Halloumi/Eldost. Skiva tomat och lägg tillsammans med sallad och andra grönsaker i ett pitabröd. Ringla över god olja. Garnera med basilikablad. Hur gott som helst.

Goda recept med Halloumiost

Pasta med pesto och stekt eldost/halloumi
Dinkelsallad med halloumi»
Halloumi med bulgursallad och soltorkade tomater»


Artikelns sökord
Halloumi, Halloumiost