Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kikärtan – god och nyttig

Kikärtor passar bra i många sammanhang med sin milda, nötiga smak. Kikärtan kallas även för garbanzoböna och liknar gul ärta, men har en skrynklig yta. Kikärter är fulla med näring, bland annat är de rika på proteiner, mineraler och kostfiber. Särskilt vanliga är de i matlagning från mellanöstern och runt medelhavet, där de används i både grytor, soppor, sallader och bröd mm.

Kikärter är också huvudingrediensen i falafel (kryddade friterade kikärtsbollar som äts i många länder och hittat till Sverige framförallt det senaste årtiondet) och hummus (en spiskumminkryddad kikärtsröra). I mellanöstern äter man dem dessutom rostade som snacks/mellanmål.

Kikärter är även ett bra alternativ till köttfärs för att göra vegetariska bullar och biffar, även näringsmässigt, eftersom de har ett högt proteininnehåll. Man köper kikärterna antingen på burk eller i tetrapack, klara att använda, eller torkade och kokar dem själv efter blötläggning. Finns i de flesta större matvarukedjor idag, och givetvis särskilt i butiker med mellanöstern-sortiment.

Pröva gärna våra recept på kikärtsgrytan med namnet ”Haremsgryta” och snabblaga ”Hummus”.


Goda recept med kikärtor
Hummus»
Haremgryta med citron»


Artikelns sökord:
Kikärtor, Kikärter, Garbanzoböna