Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potatissoppa med citron och timjan

Makalöst god och enkel rätt!

4 portioner
1/2 kg potatis av fast eller halvfast typ t ex Bintje eller Amandine
1 medelstor gul lök
2 msk smör
2 ½ dl mellangrädde
5 dl grönsaksbuljong (eller kyckling)
1 msk färska timjanblad (eller knappt 2/3 tsk torkad)
1 liten citron, helst ekologisk
salt, nymald vitpeppar

Gör så här: Skala och tärna potatisen i sockerbitsstora bitar. Skala och hacka löken något finare. Smält smöret i en gryta och fräs löken mjuk på låg värme utan att den får färg.

Tillsätt potatisen och vänd runt bitarna i smöret. Häll på grädden, låt alltsammans koka upp och sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen är mjuk (men inte sönderkokt). Rör om ofta så att det inte bränns vid.

Koka upp grönsaksbuljongen eller gör den på vatten från vattenkokaren och koncentrat. Rör ner timjan i soppan. Rör ner den heta buljongen. Finriv citronskalet precis före servering. Pressa saften från citronen. Smaka av med finrivet citronskal, 2-3 msk citronsaft, salt och peppar.