Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Avokadon – mild, nötig, krämig

Avokadon är älskad och omtyckt med sin härligt, milda och nötiga smak. Fruktköttet är ljust grönt och ska vara smöraktigt i konsistensen när avokadon är perfekt mogen. Avokadon är god att äta som den är tex som mellanmål – men har en rad andra användningsområden.

Avokadon passar bra som ingrediens i olika sallader och till olika rätter och röror. Avokadon är huvudingrediensen i den mexikanska röran guacamole. Avokadon delas lätt på längden genom att låta en kniv glida genom köttet och följa den stora kärnan inuti. Man bänder isär halvorna och ”hugger” kniven i kärnan och lyfter ur den. För att motverka att fruktköttet missfärgas, vilket det kan göra snabbt efter delning, kan man droppa lite citron över snittytorna.

Omogen blir mogen
Om avokadon är hård när du köper den så kan det vara bra att veta att den mognar i rumstemperatur på några dagar. Vill man snabba på mognaden ytterligare kan man lägga avokadon i en påse tillsammans med ett par äpplen eller en banan som avger etylen vilket är ett mognadsstimulerande ämne. Om man tvärtom vill fördröja mognaden så lägger man avokadon i kylen så fördröjs mognaden ytterligare några dagar. För att veta om en avokado är mogen trycker man lite på ändarna. De ska fjädra när avokadon är mogen. Mogen avokado håller sig drygt en vecka i kylskåpets grönsakslåda.

Avokadon är ett bär!
Arten härstammar från norra Sydamerika där den har odlats mycket länge, bland annat av aztekerna. Numera odlas avokado i många tropiska och subtropiska trakter, med Mexico som största producentland. Avokado odlas även runt Medelhavet.

Avokado är ett mycket högt (15-20 m) lövträd med ständigt gröna blad. Blommorna är gulgröna och vida och sitter placerade i täta samlingar i toppen av nya skott. Frukten som sedan utvecklas är päronformad, ofta med ett skrovligt, grönt till svartgrönt skal. Det omger ett stort frö vars vikt kan motsvara upp till 25 procent av avokadofruktens totala vikt. Botaniskt sett är avokadofrukten ett bär. Frukterna mognar inte på träden, utan först när de plockas. Avokadofrukten är rik på protein och B-vitamin och kan innehålla upp till 30 procent omättat fett.

Olika sorter
Det finns flera olika sorter, vilket gör att storlek och färg på frukten kan variera. Vanliga sorter är Ettinger, Fuerte, Hass, Nabal och Reed. Ettinger har tunt, glansigt, lite knottrigt klargrönt skal, medan skalet hos sorten Fuerte är tung, blankt och mörkgrönt. Formen är långsmal. Hass har grovt, knottrigt skal som först är grönt, men övergår till mörkbrunt/svart då frukten mognar. Nabal och Reed har också ett grönt, knottrigt skal som mörknar vid mognad. Dessa sorter är större än Hass.


Några goda recept med avakado!
» Avakado och räkomelett
» Maggans mumsiga potatissallad

Artikelns sökord
Avakado, Avacado, Avakadofrukt