Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Salladslök – en mild lökdelikatess

Salladslök är en benämning på olika arter av lökar som inte har en fullt utvecklad lök. Det som vi vanligen kallar just ”salladslök” ser ut som en liten purjolök och blir upp till 3 dm hög. Idag finns den att köpa året runt i våra butiker och har blivit något av en favorit; lättanvänd och god både tillagad och rå med fin mild löksmak. 

Den bildar inte lök utan består av ihåliga stjälkar ungefär som stor gräslök. Den nedre delen som växer under jord är vit och blasten ovan jord är grön. Salladslöken har vanligen mildare smak än många andra lökar, vilket gör att de ofta används råa i sallader. Smaken påminner om ett mellanting mellan purjolök och vanlig gul lök.

De engelska orden skiljer sig lite på olika platser. Spring onion används främst i England, green onion i USA. Scallions är en mer generell benämning för unglökar med grön lökblast. Alla ätbara lökväxter med vita lökar i botten som ännu inte är fullt utvecklade kan gå under benämningen scallions. I USA används ibland namnet spring onion för färsk lök med den gröna blasten kvar (det vi kallar färsk knippelök i Sverige).

I svenska recept benämns ibland felaktigt salladslök för vårlök, troligen p.g.a. den engelska benämningen. Vårlök är en annan lökväxt med gula blommor, dock oätlig.

I Wales kallas salladslöken för ’fattigmans sparris’ och är så mild på våren att alla kan äta den rå. Senare under sommaren smakar den mer. Salladslöken är jättegod som den är, strimlad i sallader eller som ingrediens i varma rätter som till exempel grytor och soppor samt till kött och fisk. Den används flitigt i det thailändska och det kinesiska köket.


Goda recept med salladslök
Nudelsallad med räkor, jordnötter, salladslök
Salsa med nektariner
Vårrullar med ingefärsdip
Nudelsoppa med ostronskivling
Salladslök- och gulbetssalsa med lime
Artikelns sökord
Salladslök, Spring onion, Green onion, Scallions