Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Majrova = Nordisk matkultur


Majrova är en härlig men lite lätt förbisedd rotfrukt som har varit en del av Sveriges och Nordens matkultur sedan lång tid tillbaka. Smaken är mild, betydligt mildare än t.ex. kålrot. När toppen är kvar kan bladen ångas eller stekas som spenat.

Majrovan är en rotfrukt med oftast gulvitt skal som är rosa-lila upptill. Fruktköttet är klarvitt. Majrovan är bäst när den inte är alltför stor och bara behövs skrubbas. Man skördar majrovorna tidigt de bör inte vara mer än ca 10 cm i diameter. Majrovan är mycket rik på kostfiber, C-vitamin och B6-vitamin.

Majrova är en utmärkt grytgrönsak och är även god att ugnsrosta. Majrovor används i den klassiska franska lammrätten ”Navarin”, majrovans franska namn är ”navet” (uttalas navé). Man kan också koka den i lättsaltat vatten och servera som ensamrätt eller tillbehör med skirat smör eller en god sås.

Majrovan kan användas rå, riven till råkost eller i papperstunna skivor som vänds i lite lime eller citronsaft och olivolja, timjan eller persilja. Den kan också stekas gyllene, sauteras, ångas, grillas, friteras eller ugnsbakas tillsammans med andra rotfrukter.

Prova att steka tjocka skivor av majrova på pannan eller grillen, precis som man kan göra med selleri. Servera med getost och en smakrik tomatsalsa. Majrovor skall tillagas varsamt, så att de bevarar sprödhet och smak.


Artikelns sökord
Majrova, Rotfrukt, Kostfiber, C-vitamin, B-vitamin