Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »Läskande gott med Melon!!

Melon är sommarens naturliga törstsläckare, perfekt en sommardag med sol och värme. En typisk sommarfrukt som passar till det mesta, salsa, sallader, chutney eller såser. Meloner är uppdelade i två arter, sockermeloner och vattenmeloner.

Sockermeloner är det gemensamma namnet för alla meloner som har kärnorna samlade i mitten. De växer på en ganska liten planta och frukten är konstigt nog botaniskt sett ett bär.

Vanliga sorter av sötmelon är nätmelon, honungsmelon, galiamelon, ogen, cantaloup och charantais. Som namnet antyder är dessa meloner ofta söta.

Nätmelonen är ganska stor, klotrund och gul, med ett karaktäristiskt nätformat mönster på ytan. Fruktköttet är gulorange. Honungsmelonen är mindre än nätmelonen och lätt spetsig i ändarna. Skalet är glatt och har längsgående skåror. Färgen på skalet kan vara gul eller mörkgrön. Fruktköttet är ljusgult. Cantaloup är en relativt liten melon med nätmönster på skalet. Fruktköttet kan vara ljusgrönt eller orange. Ogen, galia och charantais är också små meloner. De har gulgrönt skal med längsgående mörkare strimmor. Ofta är skalet överdraget med ett ljusare nätmönster. Fruktköttet har en mycket söt och aromatisk smak.

Vattenmeloner är ofta mycket stora, runda och med ett glatt skal som brukar vara kraftigt mörkgrönt eller strimmig i gröna och gula nyanser. Fruktköttet är rött, med insprängda svarta kärnor. Afrika antas vara både sockermelonens och vattenmelonens ursprungsland. Den har odlats sedan forntiden och blev känd i Europa under romartiden. Idag odlas melon i alla världsdelar. Kina och Turkiet har den största produktionen av vattenmelon, störst produktion av sockermelon har USA och Kina.

Artikelns sökord:
Melon, Sockermelon, Vattenmelon, Nätmelon, Honungsmelon, Galiamelon, Ogen, Cantaloup, Charantais

Melonsallad med bönor  , Fruktsallad i melonskal