Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Rädisan – en smak av sommaren

Få saker är så efterlängtade som vårens första späda rädisor. Det är ljuvligt att få sätta tänderna i en nyskördad, krispig rädisa som man precis dragit upp ur jorden.

Rädisan är lättodlad och växer så det knakar. Har man tur kan skörda redan tre veckor efter sådd. I och med att den är så lättodlad och växer snabbt så kan man odla den i omgångar mellan maj till augusti och på det sättet alltid ha nyskördade primörer.

Rädisan är nära släkt med rättikan vilket man kan känna på smaken som påminner om rättikans. Den skarpa smaken beror på att den innehåller senapsoljor. De är mest koncentrerade i det yttersta lagret där innehållet kan vara 2–3 gånger högre än i mitten av rädisan.

Rädisor kan variera mycket i form och färg, från klotrund–långsmal till kägelformad och från helt röd till vitröd eller helt vit. Rädisan är en perfekt smakförhöjare i sallader och är en fin färgklick. Skivad rädisa på en smörgås med klippt kryddkrasse eller persilja är mums!

Sassas goda potatissallad Rysk sallad med rädisor | Potatissallad | Maggans potatissallad