Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Raggmunk

 

4-5 port
Skillnaden mellan raggmunk och rårakor är smeten.

Raggmunk är råriven potatis blandad med pannkakssmet och serveras oftast med stekt rimmat fläsk och lingonsylt.

Rårakor är råriven potatis och lök som steks i smör. De kan också serveras som raggmunk, men ännu hellre som en lyxig förrätt, t ex med löjrom, creme fraiche och strimlad salladslök.

Ingredienser
5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 st ägg
800 g potatis
1 msk smör till stekning

Tillagning
1. Vispa samman mjölk och mjöl i en bunke. Blanda ner salt och ägg. Skala potatisarna och finriv dem. Blanda ner i smeten.

2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek en raggmunk i taget. Bred ut smeten till en jämn pannkaka så inte den rivna potatisen ligger i en hög.

3. Stek på strax över medelvärme så att raggmunkarna blir genomstekta, utan att brännas. Stek ca 4 min på varje sida tills de har fin färg och frasig kant.

4. Lägg raggmunkarna på en plåt eller ett ugnssäkert fat och håll dem varma i ugnen på ca 100°. Servera med stekt bacon, lingonsylt och vitkålssallad.


Foto: Thomas Carlén