Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Foto: Michael Lorenzo

Äggets dag = 11 oktober

Den 11 oktober är det Äggets dag. Näringsmässigt är ägg bland det nyttigaste du kan äta och ägg går att använda på så otroligt många sätt i matlagning och bakning. Så visst är detta fantastiska livsmedel värt att fira lite extra.

I Sverige har denna dag hittills varit lite anonym, men det tänkte vi ändra på. Det tycker vi det svenska ägget är värt. Hoppas du vill vara med och fira – kanske genom att äta äggstra mycket ägg. Hoppas du får en god och trevlig Äggets dag.

Lite kuriosa om Äggets dag
Äggets dag, eller World Egg Day som de säger utrikes, instiftades redan 1996 och firas i många länder runt om i världen. I Ungern anordnas till exempel äggfestival med musik och konstutställning. I Kina har man haft äggkarneval och i Nederländerna har skolbarn skapat konst med ägg. Vill du veta mer om vad som händer på World Egg Day runt om i världen kan du kika in på worldeggday.com .

Förutom att ägg är fullproppade med vitaminer och nyttigheter är det ett otroligt flexibelt livsmedel. Ägg är enkel och snabb mat. En äggmacka eller god omelett fixar du till exempel på några minuter, men visst kan du göra mer avancerade rätter med ägg som ingrediens också. Har du ägg hemma i kylskåpet kan du trolla fram mycket gott till frukost, lunch, mellanmål och middag. Hela maträtter såväl som bakverk och desserter.

Att ägg dessutom har lång hållbarhet och är billigt gör det till det perfekta livsmedlet att alltid ha hemma.