 |
Foto: Daniel Hertzell |
Örtrimmad tjälknöl med sallad på röda linser och fetaost
Tjälknöl 8 portioner:
1 kg nötstek av fransyska eller ytterlår, djupfryst
2 ½ dl vatten
3/4 dl salt
2 tsk socker
2 tsk svartpepparkorn, krossade
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Sallad 4 portioner:
4 dl röda linser
8 dl vatten
2 tsk salt
1 kruka romansallat
1 zucchini, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
10 cm purjolök, strimlad
150 g fetaost, smulad
Dressing:
½ dl tomatpuré
½ dl vatten
½ dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ dl färsk basilika, hackad
salt och peppar
Instruktioner
Värm ugnen till 80°. Lägg det frysta köttet på galler med en plåt under. Låt stå i ugnen över natten ca 8 tim. Sätt i digitaltermometer när köttet tinat efter 2–3 tim. Stek till innertemperatur 60–65° för rosa stekt och 70°C för genomstekt.
Blanda vatten salt och kryddor till en lag och lägg ner det varma köttet. Låt dra 2 tim. Servera kall i tunna skivor.
Koka upp linserna i saltat vatten, tag av kastrullen och låt dra under lock 15 min. Blanda samman alla ingredienser till dressing.
Blanda alla grönsaker och ost. Häll över dressing.
Källa: Svenskt Kött