Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Feijoada á la Maggan



Den här rätten finns det lika många recept på som det finns familjer som lagar den.

I ursprungsreceptet kokar man hela köttstycken från nöt, gris (rökt fläsk) och ibland även delar som tunga, grisfötter, grisöron etc i rikligt med vatten i flera timmar tillsammans med blötlagda svarta bönor.


Därefter plockar man upp köttstycken allt eftersom de blir färdiga och skär köttet i grytbitar – det ska vara så mört så att det faller isär. Grytbitarna läggs sedan tillbaka i grytan med buljongen som blir fantastiskt god efter den långa koktiden.

Här kommer en lite enklare och mer lättlagad variant av denna populära brasilianska rätt!

8 hg högrev från nöt
300 g rökt sidfläsk
Matfett till stekning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Saft från 1 apelsin ev mer
5 dl vatten, ev mer så det täcker
1 köttbuljongtärning (mörk ox)
2 msk kinesisk soja
1-2 lagerblad
3-4 kryddiga korvar typ choritzo
800 g svarta bönor (2 burkar med ätfärdiga bönor á 400g)
1 dl vatten + 1 msk maizenamjöl till redning
Salt, svartpeppar
(lite socker, mycket lite kryddpeppar)

Till servering:

En Brasiliansk sallad som kallas vinegrette;
1 gurka + 4 tomater + 1 gul lök = Allt hackas fint och sedan häller man 2 msk olivolja och 1 msk vitvinsvinäger över – smaka av med salt och peppar
Ris
Skalade och skivade apelsiner (hinnfria)
Riven kassava

Gör så här:

• Skär högreven i grytbitar 2x2 cm. Smält matfettet i en stekpanna och bryn köttet i omgångar (inte för mycket kött i pannan på en gång – för då blir det inte brynt).
Lägg köttet i en stekgryta

• Skär bort ev svål från det rökta fläsket och skär i små bitar ca 1x1 cm – lägg detta i stekgrytan med köttet.

• Skala och hacka 2 gula lökar. Låt grytbitar, fläsk, den hackade löken och pressad vitlök fräsa en stund i stekgrytan.

• Tillsätt saften från en pressad apelsin och 5 dl vatten – koka upp och tillsätt buljongtärning, soja, lagerblad, lite salt och nymalen svartpeppar – låt koka 2 – 2½ tim till köttet är mycket mört.

• Skär korvarna i ca 1 cm tjocka skivor – stek dem i en stekpanna.

• Sila av spadet från de svarta bönorna.

• Tillsätt korvskivor och svarta bönor i grytan och låt koka ytterligare ca 15 min.

• Red av grytan med maizena blandat med kallt vatten.

• Smaksätt med salt, peppar och ev mer pressad apelsin (ev kan man även smaka av med lite socker ½-1 tsk och 1 krm kryddpeppar).