Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Ferdinand Steen

Räkor - vanliga frågor om räkor


På hösten lägger räkorna ut rommen i buken. Då blir det tomt i det som vi tycker är räkans huvud. När räkan äter mörka plankton blir den mörk i huvudet. Räkan byter också skal så här års och därför kan de kännas lite lösa och mjuka i skalet.

Som konsument kan man uppfatta att räkorna är av dålig kvalitet eller att handlaren blandar frysta räkor med färska. Men det är helt enkelt bara räkans naturliga livscykel vi ser! Färska räkor på fredag är en klassiker. Njut dem som de är eller gör ett fisk och skaldjurspaket i ugnen. Här kommer svar på några vanliga frågor från konsument om räkan.

Är räkan orange i huvudet?
En liten orange klump i räkans huvud växer sig allt större under sommar och höst. Det är den obefruktade romen man ser. På senhösten är rommen som störst och fyller hela utrymmet under huvudskölden.

Räkan är svart i huvudet, är den dålig?
I oktober/november leker räkan. Då tömmer den huvudskölden på rom och lägger ut rommen i buken. Äter räkan nu mörka plankton är det som syns i huvudet. Den mörka färgen är alltså bara en konsekvens av räkans livscykel.

Mjuk och tråkig i skalet, har räkorna varit frysta?
Nej, förmodligen har räkan bara bytt skal. När räkan byter skal är det nya skalet mjukt i ett par veckor och kan vara lite svårt att skala. Räkköttets kvalitet påverkas dock inte nämnvärt när räkan byter skal.Läs mer om fiks och skaldjur: http://sjomatsframjandet.se/