Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Zsuzsanna Kilian
Hinduismen - starkast i södra Indien

Hinduismen uppstod i Indien för ungefär 3 500 är sedan och representerar idag 80 procent av landets religioner. Det finns 900 miljoner hinduer i världen. Av dem bor två tredjedelar i Indien och dess grannländer. Av dem bor cirka 9 000 i Sverige varav en knapp fjärdedel tillhör Hare Krishna. Man föds till hindu och även om man anammar tron kan man inte konvertera i egentlig mening.

Hindun tror på en enda gudomlig kraft, brahman, som dock kan uppenbara sig i tusentals olika skepnader. Som hindu väljer man själv vilken eller vilka gudar man vill tillbe. De olika gudarna ses som uttryck för den ende gudens olika sidor.

Hinduism är inte en religion vid sidan av vardagslivet. Religionen påverkar allt en hindu gör, från arbetet på fälten eller på kontoret till tillagningen av chapattis för en måltid.

I templen representeras de utvalda gudarna av statyer. Vid meditation och bön kan man fokusera på en gudastaty. De kan också ses som laddade med guden och i templen väcker prästerna gudabilderna med frukost och de kläs på. Till natten läggs de med nattkläder under täcken. Prästerna sköter detta oavsett besökare och besökaren sköter sin egen andakt. Från slutet av 1970-talet finns det även speciella skolor för blivande kvinnliga präster.

Många hinduer har ett eget altare hemma som man ber och mediterar vid. Alla sinnen används: man ringer i en klocka, tänder rökelse, smakar frukt och häller välsignat vatten över huvudet. Även hemmet anses heligt och man tar alltid av sig skorna när man går in. Skillnaden mellan det vardagliga och det heliga är stor inom hinduismen. Därför är den religiösa tvagningen betydelsefull. Tvagningen sker med vatten och varje dag börjar med en omsorgsfull rening.

Kastväsendet är en kvarleva från indoeuropéernas erövring av Indien på 1000-talet före vår tideräkning. Huvudkasten, varnas, är: präster, krigare och ämbetsmän, näringsidkare samt kroppsarbetare. Dessutom finns de kastlösa. Människornas handlingar, karma, bestämmer på vilken nivå man återföds. Kastväsendet påverkar ännu det indiska samhället, trots att det är olagligt, liksom diskriminering på grund av kast, sedan 1950 .

Hinduer respekterar alla levande varelser. Många är vegetarianer eftersom de inte vill döda djur för att få kött. En typisk måltid består av flera välkryddade vegetariska rätter som serveras med yoghurt och flata brödkakor eller ris. Maten äts från bananblad eller metallfat. Man äter med fingrarna och använder bara höger hand eftersom den vänstra anses oren. Till maten dricker man vatten, sött te eller en dryck med yoghurt kallad lassi.

Många hinduer är förtjusta i sötsaker och man ger ofta kakor och godis som presenter vid bröllop och andra fester. Kakorna görs av mjölk, ost, nötter, kokosnötter och socker. Två populära sötsaker är badam burfi som smakar mandel och rasgulla som är en sorts sirap. I hinduisk matlagning ingår honung i de sju grundingredienserna. Man gör sötsakerna hemma eller köper dem i särskilda affärer.Läs mer om hinduismens mattraditioner genom länkarna här nedan:

» Sikhismen och den gemensamma måltiden
» Hinduistiska högtider
» Ahimsa och varanas påverkar maten
» Att handla och äta