|
Foto: Sarka Sevcikova |
Att handla och äta
Hinduismen uppstod i Indien men det finns många olika religioner i Indien med egna
matkultur. Gemensamt för hela landet är dock att det serveras mycket
vegetariskt och en hel del rätter i
stark sås. I södra Indien där hinduismen är starkast är maten mycket stark.
Thali är en måltid som består av olika
vegetariska röror med ris som bas. Man blandar rörorna med riset och äter med höger hand.
Dosa är en tunn
rispannkaka som fylls med ett kryddigt innehåll.
De som följer
varanas, kastsystemet, har mycket stränga regler för hur maten får hanteras eftersom kasterna måste undvika kontakt med varandra. Man får byta råa livsmedel mellan kasten men reglerna för lagad mat är ganska komplicerade.
Som vegetarian äter man inte kött eller fisk.
Lakto-ovo-vegetariska är vanligast där både mjölk och ägg ingår, medan ägget inte ingår i den den
lakto-vegetariska kosten. I den veganska ingår enbart mat från växtriket. En bra vegetarisk måltid består av mycket
grönsaker,
rotfrukter,
frukt och
bär med en bas av
ris,
nudlar eller
bröd.
Baljväxter och
linser är viktiga. Hinduer
undviker salt eftersom salt anses väcka begär och vrede. Istället för salt smaksätter man ofta med
fisksås. Inom
Hare Krishna undviker man vinäger som anses leda till okunnighet.
Hinduiska högtider är livliga och glädjefyllda och hela familjen, kvarteret eller byn brukar delta i festligheterna. Under året förekommer hundratals små och stora högtider. Man firar gudarnas födelsedagar eller andra viktiga händelser i gudarnas liv. Andra högtider hör ihop med
årstiderna,
skördetiden eller händelser i familjen. Man hinner inte delta i alla högtider, men de flesta hinduer brukar fira
Diwali,
Holi och
Dashara.
Läs mer om hinduismens mattraditioner genom länkarna här nedan:
»
Hinduismen - starkast i södra Indien
»
Sikhismen och den gemensamma måltiden
»
Hinduistiska högtider
»
Ahimsa och varanas påverkar maten