Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Sanja Gjenero

Några viktiga näringsämnen i ägg Ägg är enligt Livsmedelsverket en bra källa till D-vitamin. Ett ägg ger 11 procent av dagsbehovet. Härlig fakta för oss att ta fasta på nu när vi går mot mörkare tider. I Sverige är solen helt enkelt inte tillräckligt stark under vinterhalvåret, därför behöver vi mer D-vitamin via maten än de som bor på sydligare breddgrader.
 D-vitamin
D-vitamin är ett av få näringsämnen som vi svenskar har svårt att få tillräckligt av. D-vitamin finns mest i fet fisk men också i ägg. Vitaminet bildas också i huden när man är ute i dagsljus. I Sverige är solen inte tillräckligt stark under vinterhalvåret, därför behöver vi mer D-vitamin via maten än de som bor på sydligare breddgrader.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist hos barn kan ge deformerat skelett, rakitis (engelska sjukan). Vuxna kan få benuppmjukning, osteomalaci.

Ny forskning visar att D-vitamin kan spela en central roll för immunförsvaret och ha betydelse för tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Även andra sjukdomstillstånd som kronisk smärta, autism och depression har satts i samband med D-vitaminbrist. Ägg är enligt Livsmedelsverket en bra källa till D-vitamin.

Ett ägg ger 11 procent av dagsbehovet.

 

 E-vitamin
E-vitamin är en effektiv fettlöslig antioxidant och skyddar vitamin A och D och gör att de fleromättade fettsyrorna inte bryts ned i vävnaderna. De anses bidra till cellmembranens men också de röda blodkropparnas stabilitet. Vitamin E är viktigt för ett normalt immunförsvar. Ägg är enligt Livsmedelsverket en bra källa till E-vitamin.

Ett ägg ger 35 procent av dagsbehovet.

 

 

 

 Folat
Folat är ett vattenlösligt B-vitamin som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och nybildningen av röda blodkroppar. Brist ger anemi eller blodbrist. Folat eller folsyra behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Låga halter folat i blodet vid graviditet ökar risken att få barn med ryggmärgsbråck.

Ett ägg ger 11 procent av dagsbehovet.

 

 

 

 Selen
Selen (Se) är en antioxidant och ingår i många enzymer som skyddar cellerna mot fria radikaler och oxidation. Selen samverkar med vitamin E och deltar i immunförsvaret. Brist på selen har bland annat satts i samband med hjärtmuskelförändringar. Studier tyder också på låga selenintag kan öka vissa cancerformer såsom bröst-, lever- och hudcancer.

Den svenska kosten är förhållandevis fattig på selen. Undersökningar har visat att svensk kost ger 0,03-0,04 mg per dag hos vuxna. Dagligt rekommenderat intag är 0.045 mg.

Ett ägg ger 28 procent av dagsbehovet.

 

 

 

 Vitaminer och spårämnen i ägg
Procent av dagligt rekommenderat intag, RDI, genomsnitt män och kvinnor 18-60 år
(Beräknade på normalstora ägg utan skal: Ägg, 63 gram, minus skal, 7 gram, ger 56 gram ägg)


Källa: 

http://www.svenskaagg.se/