Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Melanie Martinelli

Saffran - julkryddan framför alla!


Saffran ger en solgul och en fantastisk smak i soppa, bullar, saffranspannkaka paella eller hummus. En omtyckt och fantastiskt god krydda som förgyller en mängd maträtter i dubbel bemärkelse. 

Att saffran är en exklusiv krydda förstår man i synnerhet kring jultider när priset på saffran blir ett vanligt förekommande samtalsämne. Egentligen är det inte konstigt alls att saffran blir en av våra dyraste kryddor då det krävs både handplockning och handrensning av saffranskrokusen för att komma åt de små märkesflikarna i krokusblomman. Dessutom går det åt omkring 150 000 saffranskrokusar för att utvinna ett kilo torkad saffran.

Stöt saffran fint för mer smak och färg
För att få ut så mycket smak som möjligt av saffran är det bra att stöta saffran tillsammans med lite socker eller salt i en mortel. Den ska bli som ett pulver för att den ska ge så mycket smak som möjligt och jämn färg. Även om den ser ganska finmald ut är det bra att stöta den extra. Häll sedan på någon matsked vatten (eller en skvätt sprit anges det då och, om detta gör någon skillnad har jag dock ingen erfarenhet av) och låt det stå en stund eller över natten innan den blandas i saffransbullarna, hummusen, saffranspannkakan eller var du nu tänk använda den fantastiska kryddan,

Uppgiggande medicin?
Crocus Sativus, eller saffran, ger inte bara en vacker färg och god smak åt mat och bakverk utan det är även en av våra äldsta kryddor. Redan på 4000-talet f.Kr har man på sumeriska lertavlor hittat omnämnande av saffran. Även 2600 f.Kr skrivs det om saffran i en kinesisk läkarbok. Länge var saffran främst en medicinsk krydda som ansågs vara stärkande och uppiggande, bland annat i kärlekslivet. Hur som kan saffran i alla fall ge oss glädje med vacker solgul färg och delikata smak!
I Sverige är det tidigaste omnämnandet av saffran från 1328 i räkningen till gravölet efter Heliga Birgittas far. Särskilt gotlänningarna tog kryddan till sig och deras saffranspannkaka är en välkänd delikatess.

I vår receptbank kan du hitta recept på goda saker med saffran i, varför inte Lussekatter eller en Saffranscheesecake?

 

Saffranshummus | Svenskfransk fisksoppa | Saffranssoppa med valfrihet | Potatisgratäng med saffran | Saffranscheescake | Medelhavspanna med fänkål | Köttgryta från mellanöstern | Fiskgryta | Gotlandspannkaka | Adventskaka | Saffranspasta med räkor

 

» Lussekatter med saffran