Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Mango

Mango är en härlig, saftig frukt med ”tropisk” smak! Mangon är en allsidig frukt med stor användbarhet – den passar lika bra till förrätt, huvudrätt som till dessert! Men inte på samma gång förstås! Mangon är fantastisk i saftiga, smakrika röror eller ”salsor” tillsammans med till exempel fint tärnad tomat, gurka och avocado på rostat bröd eller till olika kött- och fiskrätter. Lika god är den tillsammans med andra frukter i en fruktsallad till efterrätt.

Mangofrukten kan givetvis ätas precis som den är eller användas till juice, marmelad och gelé. Den kraftiga och söta mangosmaken passar bäst till kött som inte har så stark smak, till exempel fågelkött och griskött. Det bästa sättet att skära upp mango är att dela frukten på längden på ömse sidor om kärnan. Skalet är segt, det äter man inte.

Mango är ett stort, upp till 40 m högt träd med bred krona. Blommorna sitter i stora toppiga stånd som innehåller flera tusen blommor. Det finns många sorter, vilket gör att frukterna kan variera i utseende, smak, konsistens och näringsvärde. De kan vara runda, ovala, päron- och njurformade. Färgen på skalet kan variera från grönt och gulgrönt, till rött, orange och violett. Det mogna fruktköttet brukar i de flesta sorter vara gult, mjukt och saftigt, med söt, aromatisk smak. Mitt i frukten finns en platt kärna som kan vara ganska fast sammanvuxen med fruktköttet. Mango är mycket rik på vitamin A.

Arten är inte känd i vilt tillstånd. I Indien har mangon odlats i minst 4 000 år. I dag är mango den näst viktigaste tropiska frukten efter banan, den odlas över hela världen, med Indien som den största producenten.