Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »4 port
Ingredienser:
3 purjolökar, totalt ca 500 g (eller gula lökar)
Rapsolja
1-2 klyftor vitlök
½ dl tomatpuré
1 tetra krossade tomater, ca 400 g
1 grönsaksbuljongtärning
2 ½ dl matlagningsgrädde eller havregrädde
1 dl röda linser, torkade
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk basilika, färsk eller torkad
9 lasagneplattor
500 g keso
2 dl riven ost, ex Herrgård
Variation: Blanda keso med 250 g frusen bladspenat, salta och peppra lätt. Gör för övrigt på samma sätt som ovan.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj och skiva purjolökarna. Använd hela purjolöken, både det gröna och det vita. Fräs den i olja i en gryta. Tillsätt pressad vitlök och tomatpuré och fräs ytterligare ett par minuter.
3. Rör ner krossade tomater, buljongtärning, matlagningsgrädde, röda linser, salt, peppar och basilika.
4. Låt såsen koka upp. Låt den gärna koka ca 5 minuter. Smaka av.
5. Varva grönsakssås, lasagneplattor och keso i en ugnsäker form. Börja och avsluta med grönsakssås. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
6. Servera gratängen med t ex rivna morötter eller en vitkålssallad.