Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Nadia Arai

Järnrikast i baljfamiljen – den svarta bönan

Den svarta bönan är bland våra järnrikaste i släkten, men den är också rik på andra vitaminer och mineraler. Den svarta bönan älskas hett i Brasilien där den är basen i flera köttgrytor, bland annat den så populära Fejuadan! Men bönan används även som bas i olika vegetariska grytor.

Svarta bönor är lite söta i smaken och matchas därför av pikanta smaker som lime, apelsin och chili. Lite hackad färsk koriander ger dina svarta bönrätter en härlig smak!

Absolut enklast är det att köpa blötlagda och färdigkokta svarta bönor i tetrapack eller på burk. Då är de i stort sett ätfärdiga på en gång och man tillsätter dem mot slutet av koktiden i maträtten. Men om du vill vara ekonomisk så köper du torkade svarta bönor och blötlägger ca 8 timmar. Därefter kokar du dem i saltat vatten ca 40 min. Blötlägg och koka en större mängd på en gång som delas upp i mindre förpackningar som du förvarar i frysen. Både ekonomiskt, praktiskt och bekvämt!

För ljusa rätter kan det vara smart att skölja de kokta bönorna i lite kallt vatten så behåller övriga ingredienser sin fina färg.