Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Dukningen förgyller måltiderna

Man brukar säga att man "äter med ögonen". Måltiden är en viktig form för samvaro och hur vi uppfattar den och det vi äter påverkas av många faktorer bl.a. av hur maten serveras. Såväl vardagsmåltiden som äts ensam eller tillsammans med familjen som den mer festliga måltiden kan "förgyllas" med lite extra omtanke vid dukning och servering. Det finns en hel del regler för dukning och servering och nedan följer några praktiska tips. För den som vill fördjupa sig i ämnet så finns det gott om litteratur och många tidningar har också tips på "Vett och Etikett".

Bordet
För att det inte skall kännas alltför trångt brukar man beräkna ca 60 cm i utrymme för varje gäst. Beroende på om det är en vardagsmåltid eller en "finare" måltid så kan man välja tabletter eller bordsduk i olika material. Ett bra tips är att använda bordsfilt under duken dels för att skydda bordsytan och dels för att det blir "tystare".

Tallrikar
Med kuvert menas vad varje gäst har framför sig som glas, porslin, bestick och servett. Ibland används en s.k. kuverttallrik som fungerar som en undertallrik och är enbart dekoration. Den brukar stå kvar under nästan hela måltiden men dukas oftast bort före desserten. Mattallriken (huvudrättstallrik) bör förvärmas om maten som serveras är varm och detsamma gäller för sopptallriken. Assietten används till bröd eller sallad och ska stå snett upp till vänster om huvudrättstallriken. Den kan också användas som förrättstallrik och placeras då på kuvert- eller mattallriken. Efterrättstallriken som är mindre än mattallriken kan vara flat eller djup.

Bestick
Det mest praktiska är att placera besticken i den ordning som de ska användas dvs. utifrån och in. Huvudrättsbesticken läggs närmast mattallriken, gaffeln till vänster och kniven till höger med eggen mot tallriken. Förrättsbesticken placeras längst ut och eventuell soppsked till höger. Efterrättsbesticken placeras ovanför tallriken enligt bild nedan. Det finns också speciella bestick som t.ex. fiskbestick och hummergaffel, om man har såssked så placeras den snett upp till höger.

Glas
Glas ställs framför tallriken på en rak linje. För att underlätta serveringen och då flera glas används dukas dessa från mittlinjen och ut till höger (se nedan). Seltersglas används till bordsvatten eller öl då vinglas är framdukade. Använda glas kan stå kvar på bordet till måltidens slut. Öl- och snapsglas brukar dock tas bort efter förrätten om vin serveras till huvudrätten.

Bordsdekorationer
Dekorationerna bör passa till maten, miljön, årstiden och måltidens karaktär. Använd fantasin när ditt eget bord skapas. Blommor är vackra och kan varieras i det oändliga. Tänk på att de inte är för höga så att de t ex. skymmer den som sitter mittemot. Tänk också på att alla inte tål blommor. Servetter kan vara av linne, bomull eller papper och brytas (vikas) enkelt eller komplicerat. Servetten placeras till vänster om eller ovanpå kuvert- eller mattallriken.

Serveringsregler
Vid servering av mat ställer man (till höger om hedersgästen) först fram det som gästen ska ta själv t.ex. sallad, sås och potatis. Alla rätter bjuds från vänster sida. Nya tallrikar, bestick mm ställs fram från höger sida. Likaså tas använda tallrikar mm. bort från höger. Serveras drycker ur flaska, karaff eller kanna så häller man i från höger. Drycker som man hällt upp på förhand i glas t.ex. snaps bjuds på en bricka från vänster.Källa: Hemmets kokbok