Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Konservera sommaren!

Hallon, röda och svarta vinbär, krusbär, körsbär och björnbär. Smultron, blåbär, hjortron och lingon. Ta tillvara på de svenska bären så kan du njuta av sommarens skörd hela året! Bär är både gott, vackert och nyttigt. De innehåller massor av antioxidanter och andra skyddande ämnen, så inte behöver vi egentligen köpa en massa importerade bär när vi har så mycket bra på nära håll .  

Ät mer bär!
Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt per dag. Många kanske inte vet att även bär räknas in i den mängden. Bär innehåller lite kalorier men är rika på kostfibrer, antioxidanter och vitaminer, till exempel C-vitamin och folat/folsyra.

Gör bär till en naturlig del och vana - strö till exempel en handfull bär i filen till frukost eller ta en tallrik bär med mjölk till mellanmål. Bär är godast att äta färska, men håller tyvärr inte många dagar i kylskåp.

Att frysa in bär
Ett bra sätt att kunna njuta av sommarens skörd hela året är att frysa in bären. Om man fryser bär på rätt sätt förstörs inte vitaminer och andra näringsämnen. Frysta bär håller i cirka ett år.

Frys in bären när de är nyplockade och fräscha. Rensa bort skräp och dåliga bär. Skölj bären försiktigt om det behövs, innan eventuella stjälkar tas av, och låt dem rinna av. Röda vinbär kan frysas in i hela klasar. De är vackra som dekoration på kakor och tårtor. Även jordgubbar kan frysas in med bladrosetten kvar. Frys i lagom portionsstorlek och använd lufttäta förpackningar, gärna plastbyttor eller plastpåsar. Använd inte förpackningar av aluminium till mosade bär eller sylt eftersom syran i bären kan lösa ut aluminiumet. Man kan också styckfrysa bären. Lägg bären på till exempel en bricka och ställ in i frysen. När bären är hårda läggs de över i förpackningen. Frys in bären snabbt, annars kan det bildas iskristaller som spränger sönder cellväggarna i bären. Temperaturen i frysen bör vara högst minus18 grader, gärna minus 20.