Linssoppa
4 port
Ingredienser
2 morötter, ca 200 gram
2 potatisar
1-2 gula lökar, ca 150 gram
1 msk flytande margarin
2 msk tomatpuré
2 dl röda linser
10 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
2 tsk örtkrydda
2 krm salt
1 krm malen svartpeppar
Tillbehör
3 msk Turkisk yoghurt
2-4 skivor bröd
Gör så här
1) Skala och riv morötterna och potatisen.
2) Skala och hacka löken.
3) Smält matfettet i en gryta och låt det bli ljusbrunt.
4) Tillsätt den rivna moroten, potatisen och den hackade gula löken och fräs dem lätt i matfettet i ca 2 minuter under omrörning.
5) Lägg i tomatpuré, linser och häll i vattnet.
6) Lägg i buljongtärningarna och pressa ner vitlöksklyftan.
7) Blanda i örtkryddan, salt och svartpeppar.
8) Sänk plattan till medelvärme.
9) Låt koka i ca 10 minuter.
Servera soppan med en klick turkisk yoghurt i och ett gott bröd till.
Foto: Thomas Carlén