Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Haricots Verts = Bönor Gröna

Haricots Verts är franska för "gröna bönor” eller direkt översatt ”bönor gröna”. Oavsett vad man kallar dem så är det högsäsong för bönor i september – en planta ger hur mycket som helst. Och odlar man inte egna så är de lätta att få tag på i livsmedelsaffären.

Gröna bönor är ett samlingsnamn för alla långsmala bönor man äter hela, med bönskida och allt. Haricots Verts är de riktigt tunna, tidigt skördade, krispiga små bönorna som brukar anses som de allra finaste gröna bönorna. Ofta används dock begreppen gröna bönor och haricots verts om vartannat. Om det i ett recept anges brytbönor menar man i regel en lite grövre sort gröna bönor än haricots verts.

Gröna bönor är goda att koka några minuter i saltat vatten och äta som tillbehör till exempelvis kötträtter, och är också utmärkta lättstekta eller wokade. De är bäst om de inte tillagas längre än att de behåller sin krispighet. Haricots verts och andra späda bönor går även bra att äta råa precis som de är eller i en sallad tillsammans med andra grönsaker. Haricots verts passar även i lite kryddigare asiatiska rätter, t.ex. i indiska eller thailändska grytor.