Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kycklinglårfilé är smart mat

Om du lagar kycklingrätter och använder den möra, benfria kycklinglårfilén så får du härliga kycklingrätter som är saftigare, billigare och har mera smak. Den saftiga lårfilén är ett utmärkt komplement till kycklingfilén. Lårfilén är utan skinn och ben. Går lätt att fylla och steka i ugn. Alt woka, steka i skivor eller grilla.

Förmodligen skulle många svenska hushåll gå under utan kyckling – den perfekta lösningen när det ska gå man vill laga något som både är gott och inte tar så lång tid. Men nästa gång du handlar kyckling, strunta då i kycklingbrösten och satsa istället på de både saftigare och prisvärda kycklinglår filéerna! Lårfiléerna är ett säkert kort eftersom de är lätta att tillaga och tål lite längre koktid utan att bli övertillagade och torra. En kycklinggryta med lår-filé blir hur god som helst! Att låta grytan koka 20-25 min el mer är inga problem – då smälter fettet ut och kycklingköttet blir härligt mört.

Kycklinglår eller kycklingklubbor ska ha en innertemperatur på 82 grader intill benet, medan lårfilé utan ben bör komma upp i 72 grader när den är färdig. Som alltid när man lagar kyckling gäller det att vara noga med hygienen. Tvätta händerna ordentligt och se till att kycklingen är genomstekt, det vill säga att vätskan är helt genomskinlig och inte rosafärgad när man skär i köttet. Diska skärbräda och kniv mycket noga i hett vatten direkt efter användningen så du inte av bara farten råkar använda dem till något annat.

Här hittar du ett recept på kyckling i jordnötssås med ris, som du gör med just kycklinglårfilé »
Foto: Thomas Carlén