Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Stekt sill/strömming med smakrikt mos

4 portioner

Stekt strömming/sill med potatismos är verkligen jättegott, nyttigt och billigt! Här serverar vi fisken med ett smakrikt mos. Vill du hellre ha traditionell smak på moset kan ost och kryddor i moset uteslutas och ersättas med ½ krm peppar och lite mer salt. Äter du detta ofta så håll dig helst till sill där intaget inte behöver begränsas pga höga halter miljögifter som i strömmingen.

Ingredienser
500 g rensad strömming- eller sillfilé
2 msk senap
1 dl grädde
2 dl ströbröd
2 tsk citronpeppar (alt 1 tsk salt + 1 krm peppar)
2 msk flytande margarin eller smör

Potatismos
900 g potatis
2 dl mjölk
2 msk hackade, frusna örtkryddor (t ex Findus Provencale)
½ dl riven smakrik ost, t ex Västerbotten eller Parmesan
2-3 krm salt

Till servering
Rivna morötter
Lingonsylt

Gör så här
1. Blanda grädde och senap i en djup tallrik med en gaffel.
2. Skölj strömmingen/sillen och klipp bort ryggfenan.
3. Lägg sillen i grädden och senapen. Blanda runt och låt stå ca 30 minuter.
4. Skala potatisen och skär den i bitar.
5. Lägg potatisen i en gryta och häll på vatten så det precis täcker potatisen.
6. Ställ grytan på plattan, lägg på locket och koka upp på högsta värmen.
7. När vattnet kokar sänk värmen och låt potatisen koka ca 15 minuter (tidur) eller tills potatisen är mjuk, känn med en provsticka.
8. Stäng av plattan. Häll av vattnet.
9. Häll mjölken på potatisen, ställ tillbaka grytan på plattan 1 minut och låt mjölken bli varm.
10. Ta grytan från plattan.
11. Lägg örtkryddor, ost och salt i grytan och vispa potatismoset slätt med elvispen. Lägg på locket.
12. Blanda ströbröd och citronpeppar på en flat tallrik.
13. Ta upp strömmingsfiléerna ur grädden och vänd filéerna i ströbrödet.
14. Lägg de panerade filéerna på en ren tallrik.
15. Värm upp en stekpanna på näst högsta läget och häll i margarin.
16. När margarinet är ljust brunt läggs fisken i pannan.
17. Sänk plattan till ungefär halv värme.
18. Stek filéerna ca 3 minuter på varje sida eller tills de får fin färg.
19. Servera fisken med potatismos, rivna morötter och lingon.