Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kålpudding


Kålpudding kallas ibland för svensk husmanskost, en maträtt som många generationer har ätit. Den serveras med kokt potatis, sås, lingonsylt och rivna morötter.

500 g blandfärs
1 tsk salt
2 krm mald svartpeppar
1 dl potatismospulver
2 dl mjölk
350 g vitkål
1 msk sirap
1 msk kinesisk soja
4 msk flytande matfett

Sås
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 tärning köttbuljong
2 tsk kinesisk soja
2 msk Maizena

Tillbehör
1 dl Lingonsylt
Rivna morötter

Gör så här


Kålpuddingen
1) Smörj en ugnsform.
2) Sätt ugnen på 200 grader.
3) Skär vitkålen i små bitar.
4) Häll 1 msk flytande matfett i en stekpanna. Sätt på spisplattan och låt matfettet bli svagt ljusbrunt.
5) Lägg i vitkålen och låt den fräsa 3 minuter utan att ta färg på medelvärme.
6) Lägg i sirap och soja och blanda runt.
7) Tag stekpannan från spisplattan.
8) Lägg köttfärsen i en skål.
9) Häll i salt och peppar.
10) Häll i potatismospulver och mjölk.
11) Häll i vitkålen och blanda alltsammans
12) Häll köttfärssmeten i den smorda formen. Släta till ytan.
13) Ställ in kålpuddingen i mitten av ugnen, låt den gräddas i 35 minuter.

Gör såsen
14) Blanda vatten och Maizena i en liten kastrull med en visp så att det blir slätt.
15) Häll i matlagningsgrädde och soja.
16) Smula i buljongtärning.
17) Sätt på plattan på högsta värme.
18) Låt såsen koka upp samtidigt som du rör i såsen hela tiden.
19) När såsen kokar upp stänger du av plattan och drar grytan åt sidan.
20) Lägg på ett lock så att den håller sig varm.
21) Servera kålpudding med kokt potatis, sås, rivna morötter och lingonsylt