Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »av Christina Asplund | Foto: Thomas Carlén
Nyårsafton är den sista riktiga festkvällen på året. Det fira vi med en festlig och lättlagad meny. Bjud på mousserande vin eller champagne eller alkoholfritt alternativ som välkomstdrink innan maten.
Förrätt: Hummersoppa med hummersalladspuckar och sesamstänger
Varmrätt: Helstekt oxfilé med mörk choklad- och rödvinssås, ugnsrostade grönsaker och potatisterrin »
Efterrätt: Cappuccinomousse med pistaschflarn »
Många delar av menyn kan förberedas t ex kan cappuccinomoussen och pistaschflarnen förberedas till garneringen. Soppan kan stå klar i kylen och sedan värmas. Hummersalladpuckarna kan stå klara på en bricka i kylen Sesamstänger kan bakas och förvaras i en kakburk med lock. Filén kan brynas och göras klar när gästerna kommit, såsen görs klart till sista monteringen av smöret. Potatisterrinen görs klar och värms och färgsätts innan serveringen.
Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt 2016!
Hummersoppa med hummersalladspuckar och sesamstänger
4 portioner
1-2 kokta humrar
2 msk smör
2 schalottenlökar
1 morot
1 palsternacka
1/2 fänkål
2 msk tomatpuré
1 liter vatten
3 dl vispgrädde
2 msk smör
salt, vitpeppar
1/4 krm cayennepeppar
1 msk konjak
Gör så här
1. Knäck klorna på hummern och ta ur köttet. Gör likadant med stjärten. Lägg hummerköttet i en skål i kylen tills vidare. Krossa skalen lätt.
2. Skala och hacka schalottenlökarna. Skala och finhacka morot och palsternacka. Ansa och finhacka fänkålen.
3. Smält smöret i en gryta och tillsätt lök, morot, palsternacka, fänkål, hummerskal och tomatpuré. Fräs under omrörning. Späd med vatten och låt sjuda cirka 30 minuter.
4. Sila och häll tillbaka buljongen i rengjord kastrull. Tillsätt grädde och reducera (koka ihop) tills cirka hälften återstår. Montera (vispa) ner smöret och smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och konjak. Servera med salladspuckar och sesamstänger.
Hummersalladspuckar
4 portioner
Hummerkött, se ovan
2 tomater
2 salladslökar
100 g philadelphiaost eller annan naturell färskost
1 tsk hummerfond
1/2 dl hackad dill
salt, vitpeppar
dillvippor
Gör så här
1. Skålla, skala, kärna ur och tärna tomaterna. Skiva salladslökarna tunt. Blanda samman tomater, salladslök, ost, hummerfond, dill i en skål och smaka av med salt och peppar.
2. Forma till puckar i ett runt mått och lägg i varma djupa tallrikar. Garnera med dillvippa.
3. Skumma soppan med en mixerstav. Ös försiktigt upp soppan vid sidan om puckarna. Servera med sesamstänger.
Sesamstänger
ca 25 stycken
1 rulle kyld smördeg, 275 g
1 ägg
2 msk sesamfrön
2 tsk flingsalt
Ugn: 225°
Gör så här
1. Rulla ut smördegen och pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön och flingsalt.
2. Sporra ut 1 cm breda remsor. Vrid dem ett par varv och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, ca 7 minuter. Lägg över på bakgaller att svalna.