Experimentera med maten tillsammans med barn!
Kan man göra matexperiment med barn utan att det blir kaos?
- Självklart!
Det finns väldigt enkla små experiment och lekar man kan göra med sina barn, både i hemmet och på förskolan/skolan. Att experimentera med mat handlar egentligen om att utveckla barns sinnen. Man övar både syn, smak, lukt, hörsel och känselsinnet. Och ju mer kunskap man har om sina sinnen, ju mer kan man lita på dom och ju mer medveten blir man som en konsument.
Lär barnen att lukta på olika livsmedel, så tror jag att vår yngre generation kommer slänga mindre mat. Vågar man lita på sitt luktsinne kommer man förstå att man kan äta mycket mer mat än man tror. Och lär man sig smaka på nya smaker, vidgar man sina smakpreferenser vilket kommer leda till ett mer allätande barn. Barn som äter det mesta, äter ofta även mycket grönsaker och rotfrukter. Hur använder man då sin hörsel vid ätandet? Jo, genom att uppmärksamma hur olika livsmedel låter när man tuggar det, kan man lära sig att beskriva maten bättre. Knaprigt, knastrigt, hårt, mjukt…. Och sist men inte minst, varför ska man använda sin känsel när man äter? Kan man utveckla sitt känselsinne, lär man sig att uppskatta olika sorters livsmedel så som varmt och kallt och får förståelse av att det går att blanda varm mat med kall sås exempelvis (vilket alla barn inte uppskattar).
Vad kan man då göra för experiment?
Det finns massor av roliga saker att göra, det enda som stoppar dig är din fantasi.
Här är några enkla exempel:
- Låt barnen få smaka på hel morot och jämför smaken med riven morot. Sätt därefter på hörkåpor på barnens öron och upprepa samma sak. Smakade det likadant när man inte hörde tuggandet?
- Låt barnen få smaka på orange, gul och lila morotsstavar. Smakar de olika?
- Blanda i lite karamellfärg i naturell yoghurt/fil (gärna olika färger). Prata om förväntningarna, vad tror man att den exempelvis röda filen ska smaka? Och vad smakar den? Man kan även blanda i ex lite vitlök i, så blir barnen ännu mer förvånade då detta inte var något man förväntade sig.
- Fyll några strumpor (nytvättade!) med makaroner, ris, havregryn, linser… Visa inte för barnen vad du fyllt strumporna med, och låt därefter barnen få sticka in handen och känna. Hur känns det? Vad tror de att det är?
- Skär upp en apelsin i klyftor och en grapefrukt i klyftor. Låt barnen få smaka på apelsinklyftan först, och därefter grapeklyftan. Vilken var godast? Varför?
- Skär upp gurka i bitar och lägg i marinad i ca 20 min i fyra olika skålar som du blandar:
Sött – 0,5 dl socker + 1 l vatten
Salt – 1 tsk salt + 1 l vatten
Surt – 1 kryddmått citronsyra + 1 l vatten
Besk – 3 msk kakao + 1 l vatten
Låt barnen lista ut vilken av grundsmakerna de olika gurkbitarna smakar.
Text:
Martina Jönsson
Matkonsult, Hushållningssällskapet Halland