Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

KRAV på enkla tips!

Idag pratar man om KRAV, Ekologiskt, Fair trade, Svanen, Svensk sigill, Rainforest alliance, MSC, Bra miljöval, Äkta vara, Änglmarkt… Vad sjutton ska man välja om man vill vara en god och medveten konsument, som både vill handla för sin egen, sina barns och miljöns bästa?

Ska man veta vad alla märkena står för och handla därefter, kan handlandet bli ett heltidsjobb. Måste det verkligen vara så svårt att välja smart i mataffären?

Lugn, det finns genvägar. Och vem gillar inte genvägar?

För den som vill göra miljösmarta matval i butiken finns det några enkla grundregler:
  • Välj mycket vegetariskt
  • Välj mycket ekologiskt/KRAV
  • Handla och ät säsongsbetonat
  • SLÄNG INGEN MAT!
Då kommer nästa fråga. Hur vet man om något är ekologiskt/KRAV-märkt? Väldigt enkelt.

Det räcker nämligen att varan är märkt med ordet ”ekologiskt” eller ”KRAV” för att du ska veta att innehållet är producerat utan kemiska bekämpningsmedel, utan konstgödsel och med större respekt för djuren. Företag får helt enkelt inte märka sina varor som ekologiska eller KRAV om de inte är det, eftersom det skulle strida mot lagen.

Vad är skillnaden på ekologiskt och KRAV?
Här kommer en förenklad förklaring.

En vara som är ekologisk måste produceras enligt regler som bestäms av EU. Produktonen måste också kontrolleras av en av myndigheterna godkänd kontrollorganisation.

I Sverige är KRAV den ledande godkända kontrollorganisationen. KRAV har i vissa fall strängare regler, framför allt för djurhållningen. Dessutom har KRAV regler på områden där EU ännu inte tagit regler, så som livsmedelstillsatser och fiske.

Det finns sex stycken basvaror som är viktigare än andra att byta ut till ekologiskt/KRAV.

Nr 1. Kaffe
Besprutas med ett gift som klassas som ett av världens farligaste bekämpningsmedel. Ni läste rätt. Ett av världens farligaste. Giftet kan skada natur, djur och människor på kaffeplantagen. Byt till ekologiskt/KRAV genast!

Nr 2. Bananer
Hårt besprutade. På bananodlingarna används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna OCH deras barn nervskador. Vilka bananer väljer du nästa gång i affären?

Nr 3. Vindruvor
Även dessa små godingar är hårt besprutade. EU genomförde ett stickprov där man hittade rester av 26 olika bekämpningsmedel i samma druva. Tycker det är beundransvärt att så många bekämpningsmedel får plats på en endaste liten druva. Med sitt tunna skal och all denna besprutning känns inte vindruvor som ett lika givet mellanmål till barnen längre. I alla fall inte om de inte är ekologiska/KRAV-märkta. Med andra ord borde man också köpa ekologiska/KRAVmärkta russin. Och vin…

Nr 4. Potatis
Tro det eller ej, men potatisen är en av Sveriges mest besprutade grödor. King Edward är potatisens värsting, eftersom den kräver mest bekämpningsmedel av alla för att stå emot alla skadeangrepp. Väljer du ekologisk/KRAV-potatis så sprids det mindre gifter i vår natur. Och en giftfri natur låter väl som ett mycket bra mål att ha i sikte?

Nr 5. Mejeriprodukter
Här handlar det om kornas foder. De ekologiska kossorna är finsmakare och käkar gräs och grönt från den egna gården, medan de icke-ekologiska korna får nöja sig med hårt besprutat foder som importerats långväga.

Nr 6. Köttprodukter
Även här handlar det till stora delar m vilket käk djuren erbjuds. De ekologiska djuren äter fodret som oftast kommer från den egna gården, medan de icke-ekologiska köttdjuren får kraftfoder så att de ska växa fort. Den största boven är sojan i fodret som många oekologiska köttdjur får hålla till godo med.