Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Håll energin uppe med rätt mellis!

Aktiva och glada barn behöver goda och nyttiga mellanmål som ger bra energi under dagen. När man pratar mat är det lika viktigt att sammansättningen är bra som att det ser gott ut för ögat och att barnen tycker att det är spännande med mat.

Att ge barnen bra grunder hemifrån är otroligt viktigt Det är viktigt med både närproducerat, ekologiskt och att man baserar matens grunder med säsongens råvaror. Trots att det ”bara” är ett mellanmål ska det innehålla både kolhydrater, proteiner och fett. Men glöm inte bort att ett mellanmål är just ett mål mellan målen. Inte något man ska bli för mätt på. Huvudsyftet med mellanmål är att fylla på med energi så barnen orkar busa lite till!

Här blir ni serverade lite tips på bra, enkla och goda mellanmål som barnen kan hjälpa till att göra.

Dinkelgröt
Koka 1 dl dinkelgröt med knappt 1 dl vatten och 1 dl mjölk under 5 minuter. Servera med mjölk och en fruktsallad gjord på hackad banan, päron och granatäpplekärnor.

Yoghurt
Servera yoghurt med hackad banan, torkade blåbär, lite havregryn och hackade blandade nötter.

Smoothie
Mixa banan samt frysta hallon och blåbär med ett ägg och lite färsk bladspenat.

Smörgås
Välj gärna ett osötat bröd med hela korn (ännu bättre alternativ – baka själv!) Bred på mosad avokado eller ekologisk korv med hög köttmängd, kalkon, ost eller vad ditt barn tycker om. Servera med morotsstavar.

Grönsaker med dipp
Skär upp morotsstavar, gurka och blomkål och gör en dippsås på turkisk yoghurt och torkad dill.