Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Granatäpple

Granatäpplet är historiskt en symbol för fruktsamhet och tecken för evigt liv, för Kristus, Maria eller kyrkan. Insidan av ett granatäpple är indelad i klyftor fyllda med vetekornsstora frön, omslutna av ett saftigt rött och smakrikt kött. Det odlas många sorter, som skiljer sig åt i storlek och färg.

Frönas saftiga kött har en sötsyrlig, mild, frisk smak. Innandömet petas ur med sked och äts naturell, eller i desserter, sallader, som tillbehör till kött och fisk, samt som dekoration på bakverk och smaksättare av såser.

Tips när du handlar granatäpple:

Välj ett granatäpple som känns tungt i handen, då innehåller det mest fruktkött. Om du inte ska äta det samma dag så välj granatäpplen som är röda i färgen. Under mognadsprocessen gulnar de för att till sist bli brunröda när de är helt mogna. Undvik granatäpplen med torrt och hårt skal, de har lagrats för länge. Om du vill äta granatäpplet som det är så dela på hälften och ät med sked direkt ur skalet.

Lite fakta:
Säsong: Året om.
Förvaras kallt 2-6°C.
Hållbarhet: 2 månader.