Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Cherimoya

Det finns faktiskt en massa exotiska frukter som man aldrig har hört talas om. Varför inte prova någon ny spännande frukt och smak nästa gång du är och handlar? Du kommer garanterat imponera på grannen nästa gång ni snackar med varandra över häcken, och du råkar nämna att dina barn ska äta lite cherimoya till efterrätt. Bara därför kan det vara värt att prova något nytt.

Cherimoya
Cherimoya betyder ”kallt frö” och kommer ursprungligen från de tropiska områdena i Peru. Det är ett ca 8 m högt träd med ovala blad och gröngula till gulvita, väldoftande blommor. Till det yttre ser frukten nästan ut som en kotte. Det beror på att frukten består av många sammanväxta små frukter, som bildar ett fjälligt ”kottigt” utseende.
Cherimoyan är droppformad, mattgrön och vanligtvis lika stor som en apelsin. Men den kan växa till sig och anta kokosnötsstorlek.

Hur smakar denna märkligt kottlika frukt?
- Köttet är smakrikt, och påminner o ananas, banan, mango eller päron!

Hur äter man en cherimoya?
- Man äter frukten naturell, gärna som en dessert. Servera den skalad och blandad i en fruktsallad tillsammans med glass. Gott gotti gott gott!

Och lite fakta:
Säsong: Säljs året om, men sällsynt förekommande i butik.
Förvaras svalt 12-14°C.
Hållbarhet: Kort, några dagar.