Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Jenny Rollo
Feijoa

Nej, det är ingen grannö till Fiji-öarna. Det är en avlägsen släkting till guavafamiljen som odlas ibland annat Nya Zeeland, USA och Israel. Med andra ord en exotisk frukt även detta.

Färgen varierar från limegrön till olivgrön eller blå-grön. Det tunna sega skalet skyddar det mjuka fruktköttet som varierar från vitt till ljusgult. Man äter både kärnor och det geléaktiga fruktköttet.

Hur vet man att en feijoa är mogen?
- När den avger en behaglig doft och är lite mjuk i handen, ungefär som ett moget päron eller persika, då är den perfekt att stoppa ner i korgen och ta med till kassan för att betala.

Hur förvarar man denna frukt?
- En mogen feijoa bör förvaras i kylskåp om den inte kommer ätas inom två dagar. Omogen feijoa mognar bäst i rumstemperatur. Behöver du skynda på mognaden så förvara frukten med ett äpple i en påse.

Feijoa-frukten går också att frysa. Det bästa är då att dela den och gröpa ur det ätbara köttet och frysa i lämplig förpackning.

Hur äter man den?
- Feijoa är en perfekt dessertfrukt och godast att äta naturell. Dela den och ät med sked. Passar också att skiva ner i fruksallad eller att toppa glass med.
En del tycker att feijoa påminner om jordgubbar i smaken medan andra liknar den vid ananas med smak av mint. Vad tycker du själv? Köp hem en och prova!

Och lite fakta:
Säsong Hela året
Förvaras 8-12°C
Hållbarhet: Kort