Ananas
Det är svårt att inte tycka om en mogen ananas. I affären ser den inte så rolig ut, med sitt pansarskal. Men innanför. Kombinationen söt, syrlig och saftig i en knallgul kulör.
Ananas är faktiskt en ört och att när den väl bär frukt har den gjort sitt och dör och blir högst 2 till 3 år gammal. Hemligheten med ananasens smakrikhet är att den inte går skörda i förtid, först när den har mognat klart kan man skörda den.
Matnyttig kunskap om ananasen:
Den innehåller enzymet bromelin som spjälkar sönder protein. Fördelen med det är att det mörar kött bra, nackdelen är att efterrätter kan skära sig lite om man blandar i ananasen i en efterrätt med mjölkproteiner för lång tid i förväg innan servering. Det är även det enzymet som kan ge en allergisk reaktion.
Färsk ananas är grymt gott att lägga på din hembakade pizza!
Lite fakta
Säsong: Året om
Förvaras svalt 8-12°C
Hållbarhet: Kort hållbarhet, upp till 1 vecka